Povinnost / nutnost mít bankovní účet pro SVJ vzniklé v roce 2016 v kontextu vedení účetnictví

Vložil Zdeněk888, 1. Květen 2016 - 23:43 ::

Jsme nové SVJ, které má své IČO (založeno 12/2015, vznik 3/2016). Správu zajišťuje staronový správce tj. SBD. Zálohové platby běží stále "setrvačností" přes SIPO na účet SBD (předpokládám). Mezi SVJ a SBD je mandátní smlouva, v jednom z odstavců je toto ujednání:
- Správce se zavazuje vybírat platby od vlastníků, případně další platby související se spravovanými nemovitostmi, na účet objednatele vedený u banky. Dispoziční práva k účtu se zřizují jak pro objednatele, tak pro správce.

Předseda SVJ tvrdí (ústně), že SVJ nemá bankovní účet. Jsou pouze dvě platné možnosti, že naše SVJ v současnosti nemá bankovní účet nebo ho (tj. předseda lže nebo o tom neví). Není mi známo, že existuje povinnost pro SVJ mít bankovní účet, ale existuje pro SVJ nutnost mít od jeho založení/vzniku bankovní účet:
1) v kontextu povinnosti řádného vedení účetnictví dle § 4 odst.1 563/1991 Sb.? Pokud jej nemá, dopouští se nějaké lži/podvodu vůči např. FÚ?
2) v kontextu jiných zákonných povinností SVJ?

Dokážete si představit fungování SVJ, které má své IČO, ale nemá svůj bankovní účet, že může nějak provádět svoje finanční transakce? Je potřeba si uvědomit, že prakticky se o bytový dům a SVJ bude starat staronový správce tj. SBD (v SVJ má stále 43%). Statutární orgán SVJ jsou lidé, kteří funkci vzali se slovy "tak já to teda vezmu", neví která "bije" a když SBD řekne podepiš tak podepíší.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.