Vložil Kubík (bez ověření), 23. Duben 2016 - 9:45

Píšete, že doteď se hradila stejná částka a nehledělo se na podlahovou plochu bytu.

Tato možnost by byla možná jen v případě, že to tak máte upraveno ve stanovách, které byly odsouhlaseny souhlasem všech vlastníků jednotek.

To platilo za účinosti ZoVB (§ 13 ZoVB – „Vlastník jednotky se podílí na správě domu v rozsahu, který odpovídá jeho spoluvlastnickému podílu na společných částech domu, není-li mezi vlastníky jednotek dohodnuto jinak.“ – dohodnuto jinak znamená souhlas všech.

A sohlas všech platí také podle NOZ viz § 1161
" Neurčí-li se podíly na společných částech se zřetelem k povaze, rozměrům a umístění bytu nebo jako stejné, platí, že jsou stanoveny poměrem velikosti podlahové plochy bytu k celkové podlahové ploše všech bytů v domě."

Jinak než podle podlahové plochy může být určeno jedině souhlasem všech při schvalování stanov podle NOZ. Při změně spoluvlastnického podílu až po schválení stanov, se vyžaduje v této záležitosti opět souhlas všech, protože to vyžaduje Změnu prohlášení viz. § 1169 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89… se souhlasem všech, a také viz § 1214 NOZ, podle kterého platí „…Mění-li se však všem vlastníkům jednotek velikost podílů na společných částech nebo mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek.“

Tzn., že záleží, jak jste měli ve stanovách podle ZoVB a také podle nových stanov podle NOZ, pokud jste je už podle NOZ upravili, upraven způsob podílení se (tj. rozúčtování nákladů na správu) vlastníků na správě domu a pozemku.

Citujte proto z Vašich starých případně i nových stanov příslušné ustanovení viz předchozí odstavec. Pak bude možné odpovědět, jak byste měli postupovat, a zda jste doposud při vyúčtování nákladů na správu stejnou částkou na každý byt nepostupovali protiprávně.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.