Vložil lake, 27. Únor 2016 - 21:30
  • Ptáte se: „Můžete prosím ještě objasnit, jak jsou na tom ti, kteří se pod ochranu ZoVB už uchýlit nemohou?“

Míníte zřejmě vlastníky jednotek(2012) v SVJ(2012). Oni se přece nemusí uchylovat pod žádnou ochranu! Podle § 1200 NOZ platí, že stanovy SVJ(2012) obsahují „… pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu (…) a pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek“. Stanovy byly přijaty souhlasným projevem vůle VŠECH vlastníků jednotek. Takže co si schválili, to mají.

Váš názor o tvorbě jakési „rezervy pro mimořádné situace“ je nesmyslem, a už byl opakovaně vyvrácen. Jestliže existuje realistický dlouhodobý plán oprav, vybírají se k tomuto účelu průběžně zálohy/příspěvky na budoucí opravy, které mají nastat např. po pěti, deseti či dvaceti letech. Takže SVJ má ve svém majetku vytvořeny dostatečné finanční prostředky, použitelné k pokrytí nenadálých (neplánovaných) výdajů. Bylo by tedy naprostým nesmyslem vybírat ještě další platby bez důvodu a bez účelu. Co by s těmi penězi SVJ asi tak dělalo?

Pokud snad nejsou stanoveny dostatečné dlouhodobé zálohy, pak si SVJ může opatřit potřebné peníze pomocí zcela běžných postupů: požádá beneficienty o mimořádný jednorázový příspěvek na správu, nebo si vezme krátkodobou půjčku či úvěr. Takto se věci řešily už ve starověkém Egyptě, a v Evropě existovaly bankovní domy od 12. století.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.