Vložil lake, 8. Únor 2016 - 16:15

Pane Pachtýři, mlátíte prázdnou slámu. Oprávnění nakládat s cizím majetkem je čistě soukromoprávní záležitost mezi vlastníkem majetku a pronajímatelem tohoto majetku. Nevím, proč blouzníte o nějaké judikatuře. Jste to Vý, kdo tvrdí, že pro SVJ(2000) platí v tomto směru nějaký zákaz – takže jste to Vy, kdo je povinen označit zákon či judikát. Já takovou povinnost nemám.

Za prvé: Je zjevné, že SVJ v domě tazatele má oprávnění disponovat takto s cizím majetkem. Vždyť tazatel napsal v úvodním příspěvku: „SVJ pronajalo nebytový prostor za 3500,– Kč/měsíc.“ Tazateli jsem už poradil, aby si zjistil, zda SVJ jedná svým jménem, nebo pouze zastupuje vlastníky jednotek. Pouze podle toho lze zjistit kdo je pronajímatelem.

Za druhé: Podle § 9a zákona č. 72/1994 Sb. platí, že SVJ(2000) „… je oprávněno činit právní úkony, především uzavírat smlouvy ve věcech předmětu své činnosti podle tohoto zákona, zejména k (…) nájmu v případech nájmu společných částí domu a dále k nájmu jednotek ve spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek“. Jde tedy o zákonné oprávnění. Tato právní způsobilost SVJ(2000) se s účinností NOZ nijak nezměnila a stále trvá, viz § 15, § 16, § 118 NOZ.

Příjem z pronájmu je příjmem pronajímatele. Pokud se domníváte opak, citujte zákon.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.