Vložil lake, 8. Únor 2016 - 13:22

Radko, SVJ si může příjmy z pronájmu přivlastnit, samozřejmě za předpokladu, že je oprávněno nakládat s předmětem pronájmu z nějakého právního důvodu. To platí samozřejmě pro případ, kdy SVJ není vlastníkem pronajímaného majetku. Právě to je obsahem judikátů, na které jsem už odkázal. Naopak Vaše odkazy na judikaturu se této věci nijak netýkají.

  • Rozsudek NSS 8 Afs 32/2011 se týkal případu, kdy pronajímatelem byl samotný vlastník nemovitosti; nájemné si nechal posílat na účet jiné osoby.
  • Rozsudek NSS 7 Afs 19/2009 se týkal případu, kdy pronajímatelem byli všichni spoluvlastníci nemovitosti jednající jako jedna osoba; nájemné si nechali posílat na účet jednoho ze spoluvlastníků.

Žádný z obou judikátů se nijak netýká této skutečnosti: SVJ může být pronajímatelem cizího majetku. Přečtěte si zákon o daních z příjmů a konstantní judikaturu, kterou jsem zde už uvedl.

SVJ se stane pronajímatelem stejně jednoduše, jako kterýkoliv jiný pronajímatel cizího majetku: Tím, že s vlastníkem majetku sjedná smlouvu, která jej opravňuje pronajímat cizí majetek svým jménem. Přijaté nájemné je v tom případě příjmem SVJ. Jde o prostou záležitost jednoduchého práva.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.