Vložil lake, 8. Leden 2016 - 12:56

Pane mik-ros, jste zjevně zmaten a kladete zmatečný dotaz.

Kdo hradí úvěr je přece naprosto jasné. Není to ani prodávající, ani kupující. Úvěr hradí ten, kdo má sjednánu úvěrovou smlouvu s bankou a kdo úvěr čerpal. A to je nepochybně SVJ – právnická osoba. Vy na tom snad něčemu nerozumíte? Vždyť jde o naprosto běžný závazkový vztah.

Je jednoznačné, že ti, kdo si od SVJ objednali nějakou opravu či zhodnocení svého majetku, mají zákonnou povinnost uhradit skutečné náklady na tuto opravu či toto zhodnocení. To je ale jiná částka, hrazená z jiného právního důvodu nežli úvěr. Dlužník je odlišný, věřitel je odlišný. Vy na tom snad něčemu nerozumíte? Vždyť jde o naprosto běžný závazkový vztah.

Vy jako tehdejší vlastník jednotky jste buď dlužnou částku již uhradil na účet SVJ, nebo splácíte Váš dluh ve splátkách na základě smlouvy o splátkovém kalendáři. Ve druhém případě jste samozřejmě dlužníkem. Na to nemá žádný vliv že jste později snad prodal Vaši jednotku. Váš dluh se tím nesnížil ani o jedinou korunu. Vy na tom snad něčemu nerozumíte? Vždyť jde o naprosto běžný závazkový vztah.

Ještě pár poznámek k úvěru: Čerpání úvěru se mohlo dít více způsoby.

  • proplacení „faktury“ přímo bankou,
  • převod úvěrované částky na speciální úvěrový účet SVJ,
  • převod úvěrované částky na běžný účet SVJ.

Hrazení úvěru právnickou osobou SVJ se děje:

  • splácením přímo na účet úvěrující banky,
  • vkládáním částek na úvěrový účet SVJ, odkud si banka strhává své pohledávky.

Vy tam nalézáte nějaké povinné platby nějakých vlastníků jednotek? Kde?

K tomu podotýkám, že přijatá částka úvěru byla pro SVJ cizím zdrojem. Nešlo o výnos. Proto se o splácení tohoto úvěru nesmí účtovat jako o nákladu: nejedná se ani o náklad právnické osoby, a už vůbec se nejedná o náklad na správu domu, který by SVJ bylo oprávněno vymáhat na vlastnících jednotek.

Jestliže se ve vašem SVJ podvádí a švindluje v účetnictví, jde o trestný čin. O tom se zde už psalo vívcekrát, například: http://www.portalsvj.cz/…aklady-uveru#…

lake

P.S. Jak už napsal pan Martin: Neexistuje žádný fond oprav. Přestaňte fantazírovat o vodnících, rusalkách, hejkalech a fondech oprav.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.