Vložil Pub (bez ověření), 5. Leden 2016 - 8:02

„…Úvěr si vzalo SVJ jehož jsem členem …“

Zde je nutno více než souhlasit (je třeba to pochopit)
s výrokem ‚…Uvědomte si kdo jste a jaký je Váš právní vztah k SVJ…‘.
a výrokem ‚…Vlastník se podílí jedině na nákladech správy domu…‘.

Pane ‚Vlastiks‘ máte problíém: Vaše SVJ si nevzalo ‚úvěr na správu domu‘ ale ‚úvěr na vyrovnání platební morálky‘.

SVJ je právnická osoba založená ex-lege za účelem ‚správy domu‘. Našel jste snad někde v zákoně, že je ‚správou domu‘ kolektivní zajišťování platební schopnosti těch vlastníků, kteří buď socky jsou nebo se tak tváří (prostě si jen od SVJ půjčí na nulový úrok a vůbec je nezajímá kde SVJ ty peníce vezme)?

Kolikrát již tady bylo řešeno, že ‚úvěr SVJ‘ je zcela amorální nástroj podpory ‚sociálně slabých‘ nebo ‚asociálně vychcaných‘.

Ptáte se cit. „Kdo že bude příspívat když někdo z vlastníků se stane neplatičem ?“. Proč jste se takto neptal ve chvíli, kdy se rozhodovalo o nákladech které SVJ bude se správou domu mít. Proč jste se neptal ‚z čeho se bude ten náklad platit‘. Šlo li o ‚správu domu‘ má se platit z ‚příspěvků na správu domu‘.

Musíte ale pochopit co to je ‚příspěvek‘ – jde o alikvótní část předem známého nebo zjistitelného nákladu na ‚správu domu‘. Ten měl být předepsán (p-ř-e-d-e-p-s-á-n) každému jednou členu SVJ poté, co jste si udělali usneseníčko generující nehorázné náklady ‚na správu domu‘. Se členy SVJ, kteří svůj předepsaný alikvótní podíl nesložili cash, pak mohlo SVJ domluvit ‚managing úvěru‘ sanující jejich platební insolvenci (samozřejmě ne s neplatiči a ne s vychcánky).

Jenže co udělalo Vaše SVJ (jehož jste členem): zjevně bez přemýšlení vzalo úvěr na sebe paušálně za všechny ‚poctivé‘-hlupáky, i za Vás, i za všechny ty budoucí insolventy (Vaším slovníkem ‚neplatiče‘) kterých se teď tak obáváte. Kdyby jste měl dělat kamarádovi u banky ‚ručitele‘ za jeho úvěr na nákup nemovitosti – asi byste sakra přemýšlel jak solventní je a jaké má morální vlastnosti. Proč jste tak nepřemýšlel, když jste v SVJ souhlasil s úvěrem pro dotování budoucích insolventů.

Bránit jste se měl ihned: tím, že Vy svůj alivkvótní podíl jste měl zaplatít neprodlenně poté co byl vyčíslen (a že jste si jej vyčíslit pro sebe mohl, je zjevné: u banky si Vaše SVJ vzalo úvěr ve zcela konkrétní výši) a žalobou na SVJ tak aby si úvěr nemohlo vzít a tím i Vás zavázat skrze §13/7 ZVB.

Nyní (v situaci že úvěr-SVJ je již s věřitelem uzavřen) Vám ale nezbývá, než jen pláč a skřípění zubů.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.