Vložil Evžen (bez ověření), 4. Leden 2016 - 15:53

Paní Arveno, ptáte se:

„Pane Evzen, proc by nesmel ci nemohl byt pouzit zakon o hlasovani spoluvlastniku nemovitosti? Je to nejakym zakonem zakazano?“

Oddíl 5 NOZ „Bytové spoluvlastnictví“ je speciální částí Dílu 4 „Spoluvlastnictví“. Tzn., že pro bytové spoluvlastnictví (SVJ) platí ustanovení oddílu 5 „Bytové spoluvlastnictví“ (§ 1158 až 1222) s tím, že to, co není upraveno v tomto oddíle, se řídí obecnými ustanoveními o spoluvlastnictví.

Protože speciální ustanovení bytového spoluvlastnictví § 1206 a § 1214 upravují hlasování ve všech záležitostech patřících do působnosti shromáždění vyjmenovaných v § 1208 vč. bežných nebo významných záležitostí týkající se společné věci, není důvod řídit se v těchto věcech obecnými ustanoveními o spoluvlastnictví, ledaže by kvóra obecných ustanovení vyžadovaly stanovy.

Dále se ptáte:

„Pokud § 1206 neodkazuje k zakonu o hlasovani spoluvlastniku § 1128 jakemu dalsimu zakonu tedy odkazuje?“

Odkazem na zákon v odst.2 § 1206 se rozumí ustanovení § 1214 vztahující se k rozhodnutí mimo zasedání, podle kterého, „…mění-li se však všem vlastníkům jednotek velikost podílů na společných částech nebo mění-li se poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek.“

Všimněte si, že v ustanovení § 1214 chybí (na rozdíl od ustanovení § 1206) slova ledaže zákon vyžadují vyšší počet hlasů. Sám totiž už obsahuje výjimku, kdy se použije vyšší počet hlasů – souhlas všech vlastníků (mění-li se však všem vlastníkům jednotek velikost podílů na společných částech nebo mění-li se poměr výše příspěvků na správu). Odkaz sám na sebe by byl nelogický.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.