Vložil lake, 15. Prosinec 2015 - 19:40

Paní Magdo, ale Vy jste se neptala na uznání dluhu. Ptala jste se na uznání závazku. To je rozdíl!!!

Závazek vzniká z právních skutečností. Tedy například schválením výše záloh shromážděním. Následně statutární orgán rozúčtuje částku na jednotlivé vlastníky jednotek a oznámí jim výši měsíční (opakované) úhrady (§ 15 odst. 2 ZoVB). Zúčtovacím obdobím pro opakované platby je jeden měsíc, ake závazek není do budoucna časově omezen.

Takže když vlastník jednotky zahájí bez protestu placení, nedává tím jen souhlas s úhradou jedné konkrétní částky v jednom konkrétním měsíci. Dává konkludentně souhlas s trvalým závazkem k opakované úhradě – tak, jak to před tím schválilo shromáždění.
----------------------------------------------------

Psalo se zde o příkladu s placením na nějaký dobročinný účel. Autorka toho textu si ale neuvědomila, že jde o zcela odlišný případ: na dobročinný účel hradíte dobrovolně, z vlastní vůle, bez existence jakéhokoliv závazku. Proto můžete kdykoliv s placením přestat. Platba na účet SVJ je však platbou vynucenou, na základě rozhodnutí shromáždění, které tvoří všichni vlastníci jednotek v domě, a které je také nejvyšším orgánem SVJ. Vlastník jednotky je povinen podřídit se většinovému rozhodnutí. O dobrovolné úhradě nemůže být v tomto případě ani řeči.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.