Vložil lake, 10. Prosinec 2015 - 15:02

Jen se divím, co všechno dovede vymyslet jeden státem placený Marťan. Řešení dobytnosti pohledávek za neplatičem samozřejmě existuje, jen to naši hloupí zákonodárci nevložili do zákonů ČR.

O právní úpravě stejné problematiky v U.S.A. (super-lien) jsem psal zde: http://www.portalsvj.cz/…atit-sousede#…. Je vyzkoušeno, funguje to. Bohužel ne v ČR.

Poněkud jinak je řešen v zákonu č. 90/2012 Sb. přechod dluhů při nabytí družstevního podílu spojeného s právem na nájem družstevního bytu. Chybí ovšem ustanovení, že tyto dluhy nezanikají při zpeněžení družstevního podílu v dražbě, nýbrž přecházejí na vydražitele. Bez tohoto ustanovení jde opět o řešení typicky české: hloupé, polovičaté a bezzubé. Nic nebránilo zákonodárcům, aby to v ZOK opravili. Nic jim nebránilo, aby obdobné řešení zavedli v NOZ pro domy rozdělené na jednotky. Nic jim v tom nebrání ani dnes – jen jejich tupost a lhostejnost.

Namísto toho, aby jednoduše vyřešili problém při novele NOZ, věnují se hledání neexistujícího přechodu dluhu tam, kde určitě nic takového není: v § 1186 NOZ. Marťani.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.