Vložil Anonymous, 26. Duben 2008 - 23:52

V textu uvedeném pro inspiraci by nemělo být problematické to, že se při kopírování přeformátovaly odstavce. Je tu jiný problém, na který jsem upozorňovala už před časem, kdy byl uveřejněn stejný text.

K ČI. XVI Hospodaření společenství a způsob nakládání s jeho majetkem bych ráda zopakovala, že dlouhodobá záloha na správu domu se tvoří podle účetních předpisů jen v případech, že jde o částky, které budou využity v dalších účetních obdobích.

V textu je uvedeno, že „V případě převodu nebo přechodu vlastnických práv jednotlivých jednotek se zůstatky dle odstavce 1. písm.b) tohoto článku nevyúčtovávají.

To je podle mého názoru nesprávné, protože v případě převodu nebo přechodu práv je třeba vyúčtovat (nebo alespoň sdělit) výši nevyčerpaných záloh na správu, aby je mohl prodávající promítnout do prodejní ceny jednotky. Pravdou je pouze, že se podle ZoVB nevyčerpané zálohy na správu finančně nevyrovnávají.

V textu je chybně zmiňován místo kalendářního roku hospodářský rok.

V pořádku je, že výbor rozhoduje v souladu s dlouhodobým plánem oprav, ale už méně se mi líbí, že může rozhodovat na zákládě přebytku plánovaného zůstatku finančních prostředků dle odstavce 1. písm.b) tohoto článku. I o využití nevyčerpaných záloh mají právo rozhodovat vlastníci jednotek.

Text pro inspiraci rovněž uvádí: „V případě řešení havarijních stavů, není-li na zůstatku finančních prostředků dle odstavce 1. písm.b) tohoto článku dostatek finančních prostředků, je výbor oprávněn učinit takové kroky k zajištění finančních prostředků, aby byl havarijní stav odstraněn a bylo umožněno řádné a bezpečné užívání všech jednotek.“

Podle mého názoru má být v rozpočtu rezerva na řešení havarijních situací. Nestačí-li, měly by být pravomoci výboru určeny přesněji.

Přestože služby nejsou v současné době definovány žádným platným předpisem, nesouhlasím s tím, že jsou mezi službami zařazeny náklady na pojištění domu a na odměnu správci domu (externímu). Obě tyto položky patří mezi náklady na běžnou správu domu.

Další nesouhlas se týká zvyšování plochy o 30 % v případech, že vlastníci bytů užívají terasy lodžie nebo balkony. Současná právní úprava umožňuje pouze dohodu všech o jiné účasti na nákladech než ve výši spoluvlastnických podílů. Přepokládám přitom, že jde o společné části domu.

Fond oprav a fond společenství jsou naprosto nesprávné pojmy. Význam pojmů „fond“ už tu byl vysvětlován vícekrát. Není dobré opakovaně uvádět zavádějící pojmy.

Jinak samozřejmě považuji rady pana Matějky za velmi přínosné, v technické oblasti přímo za nenahraditelné.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.