Vložil cleverservis, 17. Listopad 2015 - 18:09

Toto je běžná praxe bytových družstev, které vykonávají správu domu ve SVJ. Bytová družstva mají vypracovánu změnu vzorových stanov pro SVJ z jednoho zdroje, ve kterých je navrženo schema hospodaření SVJ pomocí nákladů na správu domu a jejich krytí z poskytnutých dlouhodobých záloh členy SVJ. Na konci účetního období (což je kalendářní rok) dojde k vyúčtování dlouhodobých záloh na správu domu, ale o vypořádání (vrácení přeplatků bude rozhodovat shromáždění hlasováním. V těchto stanovách není uvedena krátkodobá záloha a dlouhodobá záloha, pouze dlouhodobá záloha.

Viz §1208 NOZ, do působnosti shromáždění patří: d) ......rozhodnutí o vyúčtování nebo vypořádání nevyčerpaných příspěvků.........

Přičemž družstevní lobby považuje poskytnutou zálohu obecně jako příspěvek.

Mám s tím také problém a rozhoduji se zda je možné , aby o majetku vlastníka (přeplatek na zálohách) někdo rozhodoval hlasováním. V našem právním systému se může vyvlastňovat toliko zákonem a za náhradu.

Soud se ale bude rozhodovat podle znění stanov jako smlouvy sui generis a podle předpisu plateb (předepsaná povinnost k úhradě záloh na správu domu). Jinak řečeno vlastník (poskytovatel záloh) má právo na vyúčtování poskytnuté (skutečně uhrazené, nikoliv předepsané) zálohy a na její vypořádání (vrácení přeplatku), pokud smlouva neurčuje jinak. Ale v tomto případě smlouva (schválené stanovy) určují jinak.

A schválené stanovy SVJ jsou závazné i pro přehlasované členy SVJ (sem spadají i členové SVJ, kteří se neúčastnily hlasování na shromáždění, kdy se schvalovaly stanovy). Schválené stanovy jsou závazné i pro nové vlastníky , kteří v domě nabyli vlastnictví k jednotce.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.