Vložil lake, 17. Listopad 2015 - 5:58

Pan PELE se zde zmínil o „zálohách na technické zhodnocení“.

To ovšem nejsou zálohy na správu domu podle § 9 ZoVB. To jsou zálohy na zcela jiný účel, mimo působnost SVJ(2000). Proto jde nikoliv o zálohy podle § 15 odst. 2 ZoVB, nýbrž o zálohy podle části Občanského zákoníku o příkazu. Je třeba pochopit, že jde o činnosti zcela mimo správu domu vykonávanou společenstvím(2000).

89/2012 Sb. § 2436
Příkazce složí na žádost příkazníkovi zálohu k úhradě hotových výdajů a nahradí mu náklady účelně vynaložené při provádění příkazu, byť se výsledek nedostavil.

Na technické zhodnocení může být vybírána přiměřená záloha pouze pokud spoluvlastníci společných částí rozhodli o technickém zhodnocení svého majetku. Bez splnění této podmínky by šlo o zálohu neoprávněnou, bezdůvodnou, předčasnou. Záloha bude pouze krátkodobá, což plyne z charakteru a účelu takové zálohy: je určena pouze na pokrytí plateb spojených s technickým zhodnocením společných částí. Žádný zhotovitel nepožaduje nikdy předem dlouhodobé zálohy; vždy pouze krátkodobé. Proto ani SVJ při zajišťování technického zhodnocení není oprávněno požadovat k tomu zálohu dlouhodobou.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.