Vložil lake, 20. Prosinec 2015 - 12:19
  • Paní Šebestová napsala: „Tvůrci NOZ možná, ne zcela právně dobře, (…) nacpali do NOZ, to, že by nový vlastník měl být nějakým způsobem zainteresován na tomto dluhu.“

To není pravda. Paní Šebestová vydává vlastní fantazii za skutečnost.

Přechod dluhu předchozího vlastníka na nabyvatele jednotky neexistoval ani v ZoVB, a neexistuje ani v NOZ.

Existuje zákonné ručení vlatníka jednotky za dluhy právnické osoby SVJ. To však není žádnou novinkou, která by se náhle objevila teprve v NOZ. Toto je v zákonu č. 72/1994 Sb. uvedeno již od novelizace provedené zákonem č. 103/2000 Sb.

Jediným českým zákonem, do kterého zákonodárci skutečně „nacpali“ přechod dluhů na nabyvatele, je zákon č. 90/2012 Sb. o obchodních korporacích. A k přechodu veškerých dluhů dochází pouze mezi převodcem a nabyvatelem družstevního podílu.

Pokud by tvůrci NOZ a zákonodárci v ČR skutečně chtěli právně zakotvit přechod dluhů převodce jednotky na jejího nabyvatele, museli by to v první řadě v NOZ výslovně upravit. To se nestalo. NOZ žádnou právní úpravu v tomto smyslu neobsahuje. Dokonce je to našim zákonodárcům tak naprosto jedno, že ani při novelizaci NOZ nepřišla na toto téma řeč.

Takže přechod dluhů se nekoná, s výjimkou přechodu dluhu jištěného zástavním právem na jednotce dlužníka podle § 1888 NOZ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.