Vložil lake, 27. Říjen 2015 - 6:21

Nikoliv, pane Soukupe. Není to „měsíční úhrada za užívání bytu“.

Vy tedy ani netušíte jaké částky platíte a z jakého právního důvodu. Jak dlouho jste vlastníkem jednotky, prosím pěkně? Asi se ještě vnitřně považujete za nevolníka bytového družstva, a podle toho jednáte a myslíte.

• Dlouhodobé zálohy na opravy nejsou částka za užívání bytu. Je to pouze vyúčtovatelná záloha, a k navíc na zcela jiný účel: na opravy majetku vlastníka jednotky. Zda užívá v domě nějaký byt je bezvýznamné.

• Zálohy na teplo, vodu, stočné, odpad, úklid jsou pouze zálohy na budoucí úhrady, nikoliv konečné úhrady. K vypořádání dojde po skončení zúčtovacího období.

• Co označujete „Provozní náklady“ je neurčité označení. Může to být konečná úhrada, ale na úplně jiný účel než užívání bytu: zřejmě jde o příspěvky člena SVJ na odměny členů statutárního orgánu SVJ a na provoz právnické osoby SVJ. Ale to musíte vědět Vy co ta položka skrývá.

• Pojištění domu samozřejmě nemá nic společného s užíváním či neužíváním bytu; jde o platbu za pojištění nemovitého majetku vlastníka tohoto majetku.

Nic z toho, co jste vyjmenoval, není úhrada za užívání bytu.

Kdybyste, pane Soukupe, ten byt pronajímal, nemůžete nájemci přeúčtovat nic z Vámi vyjmenovaných částek. Za služby spojené s užíváním bytu mu můžete účtovat buď paušální částku (která se může lišit od toho co hradíte Vy), nebo mu budete účtovat skutečné náklady za služby (což je částka, kterou budete znát teprve v dubnu následujícího roku). Vše, co jste zde vyjmenoval, nenemá žádnou spojitost s užíváním bytu a nejste oprávněn to po Vašem nájemci požadovat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.