Vložil lake, 11. Říjen 2015 - 15:40

Pane Trubko, to jste tedy objevil Ameriku. Fondy právnické osoby jsou dávno popsány a definovány v právních předpisech o účetnictví. Jenže vy je neznáte, tak se mylně domníváte, že definice je v internetovém slovníku. Mimochodem, ta definice je nesprávná. Fond oprav není v účetnictví žádná novinka, bytová družstva to znají už 80 let. Ovšem plátci nejsou vlastníci jednotek, nýbrž nájemci, kteří hradí družstvu nájemné.

Pokud kdokoliv (nikoliv pouze vlastník jednotky) platí příspěvek (tedy nevratnou platbu, která je u příjemce vlastním zdrojem), může to být jistě u příjemce použito třebas na fond oprav – jestliže právnická osoba má stanovena pravidla pro tvorbu a čerpání tohoto fondu.

Jenže jste zjevně nepochopil základní věc: že se zde bavíme o zcela jiné platbě, která má jiný název a jiný účel: zálohy na správu domu podle § 15 odst. 2 zákona č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů.

Ta platba nemá jiný jen název. Jde účetně o jinou položku, o které se účtuje jinak a na jiných účtech. Platba má jiný účel. Hradí se podle jiných právních norem. Plátci zálohy vzniká právo na vyúčtování a vypořádání. Po celou tu dobu má za SVJ pohledávku – společenství mu přijatou částku dluží. To tedy není fond oprav.

Placení příspěvků není povinností vlastníka jednotky(1994) v SVJ(2000). Vlastník jednotky(2012) v SVJ(2012) by mohl hradit příspěvek např. do fondu oprav, ale jen tehdy, jestliže pravidla pro úhradu příspěvků a stanovení výše příspěvků jsou obsažena ve stanovách právnické osoby SVJ(2012). Viz § 1200 § 2 písm. g NOZ.

Takže gratuluji k „odhalení“ co je to fond oprav. Škoda, že jste si přečetl nesmyslnou a nesprávnou definici. Ještě byste si třebas mohl nastudovat co je ve skutečnosti fond právnické osoby, a hlavně co jsou to zálohy na správu domu, o kterých se zde od počátku bavíme. Pak tomu možná začnete rozumět, pane Trubko.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.