Vložil Petr, 18. Srpen 2015 - 14:54

Na

www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx… (odbor územního a stavebního řízení) se m.j. píše, i když v souvislosti s ZoVB

"lodžie (z italského loggia – sloupová chodba) je zastropený prostor v budově otevřený navenek do exteriéru a oddělený jen sloupy, arkádami, kolonádou nebo zábradlím. Na rozdíl od balkonu nevystupuje ven z obvodové zdi.

Balkon je předsazená část stavby (§31 vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby, v platném znění, jako taková je součástí vnějšího pláště domu (R 136/2004 Sbírky rozhodnutí NSS) a tudíž patří ke společným částem domu). Zatímco tedy pod pojmem balkon se rozumí stavebně-technický prvek stavby, vyznačující se předsazenou konstrukcí, který přečnívá nosnou zeď, a který může být polozapuštěný do nosných zdí, pak pojem lodžie v technickém slova-smyslu definuje … Balkony, lodžie a terasy jsou z hlediska ZoVB bytů společnými částmi domu. Nejedná se totiž o prostorově vymezenou část budovy, kterou by bylo možno charakterizovat jako místnost. … V případě balkonů, lodžií a teras se nejedná o místnosti, ale o konstrukční prvky vnějšího pláště budovy, které již ze svého technického řešení a své technické funkce musí být společnými částmi domu tak jako společný plášť budovy. Tento princip se u jmenovaných stavebních prvků uplatní i v případě, že se jedná o prvky přiléhající k jednotlivým bytům (jednotkám), přičemž lze označit jako nepodstatné, že na takovýto konstrukční prvek mají přístup pouze vlastníci právě přiléhajících bytů.

Balkony či lodžie (stejně tak i sklepní kóje) mohou být v prohlášení vlastníka a v souladu s tím i ve smlouvě o převodu bytu určeny k tomu, aby byly užívány s bytem, jedná se však o společné části domu, které jsou uvedeným způsobem určeny k výhradnímu užívání konkrétního vlastníka bytu. Otázka užívání balkonu či lodžie spolu s určitým bytem proto nesouvisí s jejich vlastnictvím".

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.