Vložil Jožin (bez ověření), 23. Srpen 2015 - 12:56

Pane lake,

nejdřív jste uváděl (v reakci na p. Pivodu), že vyhláška neobsahuje použitelná pravidla rozúčtování služby vytápění s použitím náměrů indikátorů. V dalším příspěvku jste za pravidla vložil do závorky (algoritmus). O „algoritmu“ ale zákon o službách ani vyhláška nehovoří. I já jsem pak ve své argumentaci převzal Vaše slova „pravidla“ a „algoritmus“. Argumentovat slovem „algoritmus“ však nebylo vhodné. O „algoritmu“ zákon o službách ani vyhláška nehovoří. Následně pak opíráte své námitky o neexistenci jednoznačného, určitého a srozumitelného algoritmu. Zůstaňme tedy u „pravidel“.

Vaše první připomínka, „Rozúčtování bez povinnosti k instalaci přístrojů má být na základě ujednání, takže zde neexistuje jednoznačný a určitý algoritmus.“

Toto pravidlo umožňuje při rozúčtování bez povinnosti k instalaci přístrojů ujednat vlastní pravidla (pokud nedojde k ujednání, zákon a vyhláška určují další pravidlo, jak postupovat). No a co, že zákonodárci nechali v tomto případě na vlastnících jednotek (v případě SVJ), ať si sami rozhodnou? To přece není s ničím v rozporu, pravidlo je jasné a jednoznačné a podle mého názoru i rozumné vzhledem ke specifickým případům vyjímek z povinnosti instalovat „měřiče“. Požadavek na jednoznačný a určitý algoritmus je v tomto případě neoprávněný.

Další Vaše připomínky se týkají korekcí. Ty pravidla skutečně nedefinují podrobně a umožňují použití různých druhů a velikosti korekcí. NO a co? Zákonodárci tak rozhodli záměrně z důvodů uvedených v důvodové zprávě (to snad není v rozporu s právem).

Z důvodové zprávy:
„Použití korekcí i výpočtových metod přitom nebrání použití různých vzájemně odlišných systémů měření nebo indikace vytápění. Ve vyhlášce není možné, ani by nebylo správné uvádě t druhy a velikosti korekcí, ani způsoby výpočtových metod používaných k vyhodnocení údajů měřičů a indikátorů vytápění vzhledem k rozdílnosti principů a technického řešení jednotlivých druhů měřičů a indikátorů, rozdílnosti řešení a provedení ústředně vytápěných staveb, rozmanitosti používaných rozúčtovacích metod. Zveřejnění těchto údajů ve vyhlášce nemůže být nikdy kompletní, úplné a ve svém souhrnu by vedlo i k omezování vzájemné soutěže mezi jednotlivými firmami zajišťujícími výrobu, dovoz, montáž a vyhodnocování údajů měřičů a indikátorů vytápění a dále k omezování vývoje příslušných zařízení pro měření a indikaci vytápění včetně souvisejících vyhodnocovacích metod.“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.