Vložil lake, 18. Červen 2015 - 5:56

Pane Franto, co píšete je fyzikální nesmysl. Jste si toho vědom? Stoupačky topí do bytů vždy, radiátory jen občas (podle škrcení termoventilem). Někteří zkrátka mají teplo navíc, a úplně zadarmo.

Veškerá tepelná energie pro vytápění celého vašeho domu prochází napřed svislým stoupacím potrubím. Takže není možno se se tvářit, jako že tato otopná tělesa neexistují. Ona existují a topí ve všech bytech – kromě bytů pod střechou – 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu, bez jakékoliv regulace a mimo indikátory.
------------------------------------------------------------

Návod: Pořiďte si bezdotykový teploměr (http://www.dx.com/…+thermometer). V topném období vyčkejte až poklesne venkovní teplota po západu slunce pod nulu a všechny radiátory začnou topit. Změřte tyto teploty na potrubí:

  • teplota stoupačky na jejím počátku ve sklepě (měřeno u stropu) T1
  • teplota svislé vratné trubky na jejím konci ve sklepě (měřeno u stropu) T4
  • teplota přívodní trubky radiátoru v bytě v posledním patře (měřeno u podlahy), T2
  • teplota odtokové trubky radiátoru v bytě v posledním patře (měřeno u podlahy), T3

Výsledkem měření bude snižující se řada teplot T1, T2, T3, T4. Množství tepla, předaného do bytů stoupacím potrubím můžete orientačně zjistit:

Celkové teplo dodané do bytů k vytápění (100%) ~ T1-T4
Teplo dodané do bytů pouze stoupačkou  ~ T1-T2
Teplo dodané pouze vratným potrubím ~ T3-T4
Teplo, dodané stoupacím a vratným potrubím = (T1-T2+T3-T4)/(T1-T4) [%]

Z toho odvodíte výši nákladů na teplo, které se takto dostalo do bytů přes svislé potrubí, zcela mimo indikátory. Použijete k výpočtu poslední známou částku nákladů na vytápění domu v předchozím roce N [Kč]. Z toho si spočítáte:

Celkový náklad na vytápění bytů (100%) = N [Kč]
Náklad na neměřené teplo dodané svislým potrubím = N×(T1-T2+T3-T4)/(T1-T4) [Kč]

Výsledkem Vašeho výpočtu jsou náklady, které nepatří ani do spotřební složky nákladů, ani do základní složky nákladů. Jde o neměřené teplo, dodávané pouze do některých bytů přes „neměřené“ radiátory – stoupací a vratné potrubí.
------------------------------------------------------------

Pokud se tyto náklady zanedbávají, pak rozúčtování je vadné. Je zde systematická odchylka v neprospěch bytů v posledním patře, které žádné stoupačky nemají a toto neměřené teplo tedy nedostávají.

Pane Franto, teprve až si to změříte, vypočítáte a napíšete sem výsledek v procentech a v Kč, mohli bychom posoudit, zda jde o částku zanedbatelnou nebo nejde o částku zanedbatelnou. Ten, kdo má zdarma teplo ze stoupaček po celé topné období, bude vždy raději tvrdit, že tento stálý tok tepla je zanedbatelný. Ve skutečnosti zanedbatelný není.

lake

P.S. Vícekrát jsem už upozornil, že tyto chyby a nesmysly indikátorové metody zcela odpadnou, pokud v domě budou instalovány teploměry pro denostupňovou metodu. Tato metoda rozúčtování se obejde bez jakýchkoliv krabiček na radiátorech. Měření teploty vnitřního vzduchu automaticky zahrnuje vliv tepla ze všech zdrojů v bytě, včetně stoupacích potrubí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.