Vložil lake, 17. Červen 2015 - 17:51

Pane P_V, jediný možný výklad je ten, že otopnými tělesy jsou i úseky jakéhokoliv topného potrubí v bytech, jestliže nemají předepsanou izolaci proti tepelným ztrátám. Viz vyhláška č.193/2007 Sb.. Zákonodárce tedy na tato otopná tělesa nezapomněl,jaks e nesprávně domníváte. Definoval ve vyhlášce velmi přesně jaké parametry musí mít tepelná izolace, aby se o otopná tělesa nejednalo.

Zeptejte se kteréhokoliv projektanta ústředního topení. Potvrdí Vám, že výkony stoupaček zahrnuje při výpočtu tepelných zisků, kdykoliv počítá projekt ÚT a výkony radiátorů v budově.

Řekl bych, že zákonodárce se z toho nemůže vylhat poukazováním na to, že na něco zapomněl. To je prosím pěkně základní fyzikální princip, že v bytě jsou otopná tělesa a z nich se do bytu dostává tepelná energie. A má-li se rozúčtovat podle indikátorů, pak na otopných tělesech musí být ty indikátory, že ano.

Jednoznačně vyjádřený úmysl zákonodárce podlemne je, aby při použití indikátorů k rozúčtování byly tyto přístroje osazeny na VŠECH otopných tělesech. Jinak by se ani nedalo řádně rozúčtovat …

Dovedu si představit, že povinné vybavení stoupaček indikátory by se dalo nahradit odlišným způsobem rozúčtování – s pomocí nějakých korekcí. Ale dnes nikdo ani netuší kolik tepla se vlastně do bytů dostává přes stoupačky. Je to 10%? Nebo 15%? Nebo snad 20%? Nikdo neví. Jak tedy chcete dnes rozúčtovat s použitím indikátorů, sokolíci moji, když ani netušíte, kolik tepla utíká z otopné soustavy mimo indikátory a kam?

To je veselý kabaret, ve kterém si všichni vzájemně lžou. To není průkazné rozúčtování. Sorry.

Že to od roku 2001 vnímáte špatně Vy, veřejnost i popletení ministeští ouředníci – to je mi líto, ale na právní a fyzikální skutečnosti to vůbec nic nemění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.