Vložil lake, 8. Červen 2015 - 10:53

Pane Zbyšku,

účelem účetní závěrky je pouze zaznamenat „věrný a poctivý obraz“ finančních toků a majetku účetní jednotky. V účetnictví se nerozlišuje, zda loňský náklad na akci XYZ byl předražen, zda práce byla zbytečná, zda byla zhotovitelem odfláknuta, nebo zda je výsledek v rozporu se stavebními předpisy.

Účetní závěrka pouze zachycuje, že akce XYZ se uskutečnila, zhotovitel vystavil konečnou „fakturu“ včetně zakalkulovaných víceprací a že společenství zhotoviteli uhradilo částku xxxyyyzzz Kč.

Jestliže zjistíte, že je třeba reklamovat (požadovat slevu), objeví se to jako položka v účetnictví roku 2015. Stejně tak pokud bude SVJ vymáhat na dřívějších členech statutárního orgánu náhradu škody, způsobené neřádným hospodařením (§ 159 NOZ): částka se objeví jako pohledávka SVJ za škůdci teprve v roce 2015, až ji SVJ vyčíslí a zavede do účetnictví.

Nic Vám nebrání předložit zprávu o hospodaření s výčtem všech zjištěných závad. Do programu shromáždění zařaďte hlasování o této zprávě. Zprávu tedy obdrží všichni vlastníci jednotek a bude nedílnou součástí zápisu, i kdyby nakonec nebyla schválena.

Jako řádný hospodář jste povinen vymáhat odstranění zjištěných vad z objednaných přijatých plnění. Jste také povinen vymáhat úhradu způsobené škody na bývalých členech statutárního orgánu, jestliže vyjde najevo, že nejednali s péčí řádného hospodáře. Pokud byste nevymáhal, stanete se neřádným hospodářem Vy sám.

Zákon Vám nedává šanci z toho vyklouznout, leda v těchto případech:

  1. Pokud nejvyšší orgán SVJ rozhodne, že společenství náhradu vymáhat nebude – v tom případě jste „z obliga“;
  2. Pokud by šlo o vymáhání částky, zjevně nepřiměřené k nákladům a obtížím s tím spojeným;
  3. pokud by šlo o vymáhání neurčité či neprokázané pohledávky s nejistým výsledkem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.