Vyklizení společných prostor

Vložil Jar (bez ověření), 10. Květen 2015 - 14:19 ::

SVJ se rozhodlo „udělat pořádek“ ve společných prostorách domu. Odůvodňuje to tím, že je to nutné z hlediska požárního. Vlastníci si zakoupili byty se společnými prostory, které jsou kolaudovány následovně:

  • sklad
  • mandl
  • prádelna
  • kočárkárna
  • sklepní prostory
  • chodby, schody, podesty

V některých se nalézá ještě původní vybavení, někdy funkční. Dále ve skladech různé věci ať už minulých či současných vlastníků/nájemců.

SVJ vyzvalo vlastníky k jejich vyklizení.

Nyní objednalo kontejnery a hodlá prostory na náklady SVJ vyklidit. Zároveň vyklidí a odveze i věci, které vyházejí vlastníci ze sklepů, které mají k bytům ve výhradním užívání. Na náklady SVJ. Předem avizovalo, že na přání 1 vlastníka nevyhodí to, co si přejí zachovat: pingpongový stůl v jednom skladě, dílenský stůl a skříně s nářadím v jiném skladě, mandl pronajme 1 zájemci. Jednu prádelnu promění ve svou kancelář. SVJ nemá ve Stanovách zakotvena žádná podrobná pravidla pro užívání společných prostor,jak požaduje NOZ. Tím se SVJ nezabývá, postup si nenechalo schválit shromážděním. Prostě se rozhodlo, oznámilo to a jedná.

Je takový postup SVJ oprávněný? Je SVJ oprávněno vyhazovat věci, které náležejí vlastníkům? Naprosto chápu, že např. chodby musejí být prázdné jako únikový prostor pro případ požáru, ale u nás žádná požární revize neproběhla a není tedy zpracován ani žádný protokol o nedostatcích, na chodbách nic není,SVJ dokonce žádá, že ve sklepích nesmí mít lidé barvy, ředidlo atd. Prošla jsem zákony, které se dům vztahují, ptala jsem se na odd. prevence HZS, nikde žádná taková povinnost nevyplynula.

Nejsem proti tomu, aby v domě byl pořádek, naopak, ale tohle mi připadá jako neoprávněný postup, navíc úhradu za vyklízení soukromého majetku považují také za chybnou.

Jar

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.