Vložil lake, 6. Květen 2015 - 2:55

Paní Normo,

stačilo pouze přečíst si znění zákona při nástupu do funkce. Zákon č.72/1994 Sb. stanoví pro právnickou osobu SVJ(2000) způsob právního jednání jednoznačně takto:

72/1994 Sb. § 9
(13) Jde-li o písemný právní úkon, musí být podepsán předsedou výboru a dalším členem výboru.

Text zákona je jednoznačný. Takže způsob jednání, který je uveden v rejstříku, je možno vyložit jedině tak, že podepisují vždy dvě osoby. Buď předseda a další člen výboru, nebo místopředseda (zastupující v tom případě předsedu) a další člen výboru.

Problém vaší právnické osoby SVJ je, že si do rejstříku vložila popis způsobu jednání, který není jednoznačný ani určitý. Opsali jste to z vadných vzorových stanov. Při neznalosti zákona by se mohlo zdát, že text umožňuje dva různé výklady. Pouze jeden z obou výkladů je však v souladu se zákonem. A tomuto výkladu je nutné dát přednost.
---------------------------------------------------------------------------------------

Na rozdílod pana Zdenka se však domnívám, že smlouvy podepsané pouze předsedkyní SVJ nejsou absolutně neplatné. Zákon nic takového výslovně nestanovil a ani dnes nestanoví. Katastrofický scénář se tedy nekoná.

Použije se nejspíše příslušné ustanovení Občanského zákoníku ve znění účinném do 31.12.2013:

40/1964 Sb. § 20
(1) Právní úkony právnické osoby ve všech věcech činí ti, kteří k tomu jsou oprávněni smlouvou o zřízení právnické osoby, zakládací listinou nebo zákonem (statutární orgány).
(2) Za právnickou osobu mohou činit právní úkony i jiní její pracovníci nebo členové, pokud je to stanoveno ve vnitřních předpisech právnické osoby nebo je to vzhledem k jejich pracovnímu zařazení obvyklé. Překročí-li tyto osoby své oprávnění, vznikají práva a povinnosti právnické osobě, jen pokud se právní úkon týká předmětu činnosti právnické osoby a jen tehdy, jde-li o překročení, o kterém druhý účastník nemohl vědět.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.