Vložil lake, 27. Březen 2015 - 9:39

Pane franosi, co plánujete může být podle okolností:

  1. bez problémů proveditelné, pokud se nikdo proti tomuto postupu neohradí a neobrátí se na soud, nebo
  2. absolutně neplatné, jestliže se vlastník jednotky proti tomuto postupu ohradí a obrátí se na soud.

Pochopte, že balancujete na samé hraně. Záleží pouze na vlastnících jednotek, zda budou ochotni akceptovat takový postup.

Dám příklad:

Řekněme, že hodláte změnit stanovy SVJ(2000) tak, že vlastníkovi jednotky mají být odňata některá jeho práva garantovaná v ZoVB, nebo mají být vlastníkovi jednotky přikázány nové povinnosti, které podle ZoVB neměl. V takovém případě musí stanovy být přijaty se souhlasem všech vlastníků jednotek. Plyne to z § 1200 NOZ: Chcete-li stanovy „podle NOZ“, pak tedy se vším všudy – včetně způsobu jejich schvalování při vzniku SVJ(2012).

Stanovy podle ZoVB mohou být měněny tříčtvrtinovou většinou přítomných (§ 11 odst. 4 ZoVB), avšak pouze v rámci právní úpravy ZoVB. Ke změně přesahující právní rámec ZoVB je nutný souhlas každého jednotlivého vlastníka, kterému se má rozsah jeho práv a povinností změnit.

Je naivní myslet si, že se změní stanovy a ihned si rychle odhlasujete něco, co podle ZoVB a původních stanov nebylo možné. Chcete-li takto švindlovat při hlasování, záleží pouze na tom, zda vlastník jednotky se proti tomu ohradí, či zda se neohradí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.