Vložil lex (bez ověření), 12. Březen 2015 - 19:48

Uvedl jste, že SVJ vzniklo ze zákona tj. splnilo podmínky §9 odst.3, a podle §9 odst.4 v souladu se zápisem (bod2.) družstvo nesvolalo ustanovující shromáždění protože jeho podíl neklesl ještě pod 25%. V souladu s tímtéž §9 odst.4 podle předchozího ZoVB

  • §9 (1) Společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství“) je právnická osoba, která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se ve všech věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu (dále jen „správa domu“), popřípadě vykonávat činnost související s provozováním technického zařízení v domě, které slouží i jiným subjektům.

Tzn. právnická osoba SVJ existuje a musí mít i pořádek v účetnictví na právním podkladě tj. vlastník, družstvo, které plní funkci orgánů společenství podle §9 odst.9,10, vede oddělené účetnictví této právnické osobě SVJ, včetně jejího „fondu oprav“(!ne družstevního)a pokud z něj převádí nějaké částky na účet družstva, musí mít k tomu právní důvod, což není splátka úvěru a už vůbec ne splátka cizího úvěru.

  • §9(9)Pokud se nesejde shromáždění k volbě orgánů společenství nebo nejsou-li tyto orgány zvoleny, plní funkci orgánů společenství vlastník, jehož spoluvlastnický podíl na společných částech domu činí nejméně jednu polovinu, jinak vlastníci jednotek, kteří se stali členy společenství dnem jeho vzniku.
  • §9(10) Pokud shromáždění neschválí stanovy společenství, řídí se právní poměry společenství vzorovými stanovami vydanými nařízením vlády. V případech družstev uvedených v § 24 odst. 1 a 2, která byla původním vlastníkem budovy a vykonávají správu domu, plní funkci orgánů společenství toto družstvo až do doby, kdy budou orgány společenství zvoleny.

Dojde k zániku individuálních smluv o správě, které uzavřelo družstvo s jednotlivými vlastníky(zápis, bod 4), ale protože kromě uvedených závazků o uznání dluhu a ručitelském prohlášení (předpokládáno, že podepsaných) nevíme ale, zda je v těchto individuálních smlouvách ještě nějaký jiný, možný další právní důvod, který by opodstatňoval toto tvrzení družstva.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.