Vložil Pavel, 8. Duben 2008 - 13:53

Dobrý den, paní Heleno, díky za zájem.

Stáhnul jsem si z NS pár judikátů a tak vím o možné absolutní neplatnosti (skoro vše soudí Štenglová s 29 senátem).

Já se domnívám, že úplatný převod nepřichází do úvahy, protože tržní cena je cca 10–15 vyšší než cena zaplacená obci. § 196a/4 (v rámci běžného obchodního styku) podle mne nelze využít a § 196a/3 prodej za cenu stanovenou znalcem je také nereálný. S.r.o. by dosáhla ohromného zisku, který by musela zdanit.

Využití § 196a/1 – bezúplatný převod – se mi zdá také nesplnitelný.

Jednak se mi nezdá, že „podmínkami obvyklými v obchodním styku“ je bezúplatný převod bytu jednatelům. A za druhé, moje právnička mi sdělila, že byla na přednášce JUDr. Čápa, ze SMBD Těšnov, podle kterého se prý vlastně nejedná o bezúplatný převod, protože jednatelé přece do společnosti vložili peníze o které vlastně „bezúplatným“ převodem bytu přijdou. A tak se vlastně jedná o úplatný převod s povinnostmi podle § 196a/3.

Já navrhuji transformaci na družstvo a pak převod, protože na členy představenstva družstva se § 196a nevztahuje.

Proti mému návrhu však stojí jedno stanovisko advokáta, který tvrdí, že bezúplatně lze převádět již z s.r.o. Úplně pomíjí „podmínky obvyklé v obchodním styku“.

Druhý advokát je z bezpečnostních důvodů pro transformaci na družstvo.

Klaus již 2.4.2008 podepsal nový zákon o transformací a letí fáma, že to má být jednodušší. No nevím, podle § 366 nového zákona se stejně musí provést audit mezitímní účetní závěrky, ostatní jsem ani nečetl.

Jak jsem vyrozuměl ze slov mojí právničky, tak se byty vesele ze s.r.o. převádějí, na § 196a se moc nehledí a s.r.o. pak hned putuje do likvidace. To v případě kamaráda zatím nechtějí, protože jsou tam nebyty a byty v nájmu nečlenů s.r.o.

Hezký den! PavelSVJ@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.