Vložil lake, 22. Únor 2015 - 20:52

Jde o SVJ(2012). Takže žádné zálohy na správu se nevybírají. Vaše tvrzení o „zálohách“ je pravděpodobně nesprávné.

Pokud jste uhradil nějaké zálohy „externímu“ správci před vznikem SVJ, je pouze na Vás, abyste si to s ním dal do pořádku. Nerozumím, proč jste před platbou nesjednal důvod Vašich záloh, datum vyúčtování a datum vypořádání. Správce byl do vzniku SVJ vůči Vám v postavení příkazníka. Vaše práva příkazce najdete v NOZ.

Nyní již existuje SVJ(2012) a to je jiný právní vztah s jinou osobou. Vybírá se příspěvek. Příspěvek se nevrací. Příspěvek je vlastním zdrojem právnické osoby a ta si z něj může tvořit fond.

Zmínka o fondu by mohla být Vaše jediná záchrana. Požadujte nahlédnout do účetních knih, zda SVJ má zřízen fond na tom správném účtu. Oslovte účetní(ho), sdělí Vám na kterých účtech je třeba hledat fondy právnické osoby. Nejde o pojmenování, jde o číslo účtu. Pokud fond existuje, musí Vám k tomu právnická osoba předložit schválená pravidla pro tvorbu a čerpání tohoto fondu. Pak jste povinen platit co bylo pro fond schváleno. Pokud fond v účetnictví SVJ neexistuje, neplatíte samozřejmě na takový účel nic.
--------------------------------------------------------------------

Stanovy SVJ(2012) mají povinně obsahovat „pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek.“

Takže se postupuje podle toho, co je uvedeno ve vašich stanovách. Pokud jste ve stanovách schválili, že výši příspěvku určuje výbor, pak vše je pořádku a v souladu se stanovami.

Budete prostě platit kolik se Vám řekne. I bez důvodu. Vždyť vaše stanovy nejspíš nepožadují ani sestavení Reserve study (dlouhodobého plánu oprav a finančního plánu na minimálně 10 let dopředu). Že mám pravdu?

Příspěvek je nejspíše možno podle vašich stanov stanovit bez toho, že by existovala schválená pravidla pro tvorbu rozpočtu. Výše příspěvku je libovolná bez omezení – co ovce snesou. Že je to tak? Ani se neptám, kdo vám navrhl tak skvělé stanovy. Že by nynější správce?

Máte stanovy takové, jaké jste si odsouhlasili. Neumím Vám k tomu poradit nic.

Vítejte v krásném novém světě. Vítejte v SVJ(2012).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.