Vložil Pavel Matějka, 26. Únor 2015 - 17:00

Začnu odzadu : venkov je jiný než město. Nebudu to rozvádět do podrobností, ale zažil jsem oboje, teď zrovna zažívám ten venkov a kdoví, co bude dál…

IRTN podle cca 80% obyvatel domu nepotřebujeme, 2, 3 koketují s vidinou, že by mohli ušetřit, když zavřou všechny radiátory, takže se na IRTN možná těší. Nepotřebujeme – i podle zkušeností z blízkého okolí – rozhádalo to celé baráky a nic neušetřili, ba naopak, pouze redistribuovali stále stejné (nebo skoro stejné) náklady, tedy chytrolíni ušetřili, „normální“ obyvatel prodělal.

Ovšem zákon je zákon. Dokud v § 6 zákona 67/2013 Sb. bylo napsáno, že rozúčtování se děje na základě úmluvy mezi všemi vlastníky, tak prostě s těmi 80% z nás žádná úmluva o IRTN nebyla. V novele, která sice ještě neplatí, ale je nutné se na ni připravit, už jsou tam ty IRTN jako primární, úmluva je musí respektovat. Tak to aspoň chápou odpůrci IRTN. Jsou možné i jiné konstrukce (výklady), ale pro „normálního“ člověka je to tak nesrozumitelné, že na to nepřistoupí ze strachu, co kdyby…? A kdo (a hlavně za jaké peníze) nás pak obhájí před soudem, když (jak to na venkově bývá) nás někdo bonzne, že jsme vymysleli nějakou ne prvoplánově pochopitelnou kličku?

Možná, že rezignuji také a i s časem, který tomu věnuji, máte naprostou pravdu. Nedávno jsem dělal něco jako stavební dozor (neoficiální, leč snad účinný) nad zateplením a dalšími úpravami. Bezplatně a ještě jsem si musel vyslechnou spoustu názorů…

Motivaci mám asi jednu : Všichni, komu se změna režimu jakkoliv vyplatila, nadávají na komunisty. Ti vládli formou vymývání mozků a sledováním oveček až skoro na WC. Člověk se ale mohl bránit aspoň pasivní rezistencí, nedráždit je a najít si oblast, ve které se dalo nerušeně vegetovat – všude prostě nebyli, ať si říká kdo chce, co chce. Nynější vládcové na to jdou daleko sofistikovaněji. Všude panuje domnělá (skoro) bezbřehá svoboda, ale nechají vládnout peníze, ovečky srazí na úroveň mezi jedno- a dvojnásobkem nezbytně nutné částky na slušné (tedy ne zrovna na ulici) přežití. Takže s tou svobodou je to jen do výše prostředků, se kterými si jí můžu užít. Ti schopnější a nejschopnější pak vymýšlejí takové cypoviny, jako jsou IRTN, aby se na vládě ovcím přiživili, když už to jde. Prostě se mně to nelíbí a snažím se alespoň proti tomu zvednout hlas (když už nic jiného neumím). Narážím však na názory typu : za stejnou dobu, co tady bezzubě protestuji, vydělám víc, než bych ušetřil, takže s tím nemá vlastně cenu nic dělat. A těm schopnějším a nejschopnějším roste chuť („a parníček jste viděl?“, „a vzduch dýcháte?“). Asi jsem tedy naivní a doufám, že někdo ten prapor zvedne ze země a povede ten boj proti oněm „při chuti“ i za mě. Já to být nemůžu, protože nejsem ani schopnější a už vůbec ne nejschopnější.

Program si jsem schopen „spíchnout“ sám, není to nic složitého (myslím ta podstata, programování není složité pro toho, kdo to umí – taky na tom není nic zázračného).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.