Vložil lake, 7. Únor 2015 - 12:56

Rozdíl mezi cenou zateplení a výší úvěru je dán tím, že SVJ si bere úvěr jen v nezbytné výši. Jde o vícezdrojové financování. Možná jsou již naspořeny zálohy. Možná, že někteří vlatníci uhradili příspěvek vcelku. Nebo se zavázali složit zálohu + jednorázový doplatek. Nebo ještě nějak jinak. Kombinací zálohových plateb a splátkových úhrad je nekonečné množství a závisí to na konkrétní dohodě vlastníka se SVJ.

Kdo splnil svou uhrazovací povinnost, ten se pochopitelně nijak nepodílí na splátkových platbách dlužníků, ani na nákladech na poskytované finanční služby. Se SVJ má každý dlužník závazkový vztah individuálně.

Zálohy na správu domu podle § 15 odst. 2 ZoVB jsou určeny na BUDOUCÍ a NUTNÉ náklady správy, oprav a údržby společných částí domu. Na rozdíl od ZoVB, NOZ tyto platby nezná, takže v SVJ(2012) neexistuje zákonná povinnost k úhradám záloh na správu domu.

Váš návrh na předpis zálohových plateb je nejspíše v pořádku.

Pokud jde o osud dluhu, nenarážím na § 1186. Toto ustanovení pouze ukládá převodci, aby nabyvateli předložil potvrzení.

  • Pokud si oba mezi sebou dohodli přechod dluhů převodce na nabyvatele, SVJ v potvrzení uvede výši těchto dluhů.
  • Pokud si oba nic nedohodli, žádné dluhy nepřecházejí a SVJ vydá potvrzení, že takové dluhy nejsou.

(Obecně velmi nedoporučuji domlouvat se s kupujícím o přechodu dluhů podle § 1186, protože prodávající – namísto toho, aby se svých dluhů zbavil – zůstává ručitelem za tyto dluhy až do úplného splacení.)

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.