Vložil VJ (bez ověření), 7. Únor 2015 - 9:39

Děkuji za srozumitelné vysvětlení, myslím, že jsem to pochopil. Dovolte jen upřesňující otázky. Kurzivou cituji vaše slova.

1. Jestliže se schválilo zateplení a oprava střechy (řekněme za 10 000 000 Kč), … SVJ si tedy k překonání finanční nedostatečnosti muselo vzít úvěr ve výši 8 000 000 Kč.

Rozdíl 2 mil. Kč jsou peníze, které někteří bonitní vlastníci složili jednorázově?

2. SVJ dluží bance už pouze 5 211 000 Kč, musí v účetnictví také existovat pohledávka za dlužníky ve výši minimálně 5 211 000 Kč

Je to divné, ale v účetní závěrce odpovídající suma nikde není. Ale nejsem účetní, možná se někde ukrývá.

3. Dluh je tvořen nejen samotným příspěvkem na opravu a zateplení. … Všiměte si také, že do tohoto účtování se nijak neplete výběr záloh na správu domu. … Chtěl jsem ukázat, že splácení dluhů (příspěvků) nesouvisí nijak s výběrem záloh na správu.

Takže první platba („příspěvek na opravu a zateplení“) je platbou na technické zhodnocení domu? A ta je umořována buď jednorázově složenou částkou bonitními vlastníky, nebo měsíčními splátkami nebonitních vlastníků? Čili ten, kdo složil jednorázově, se už pak na splácení dále nepodílí?
A druhá platba („záloha na správu domu“) jsou vklady do kasičky na drobné opravy a údržbu domu?
Nejsem si jistý, jestli jsem tento rozdíl mezi oběma platbami správně pochopil.

předpisu plateb se pak objeví tyto tři položky?

  • příspěvek na opravu střechy … 350 Kč
  • příspěvek na zateplení … 450 Kč
  • záloha na správu domu … 200 Kč

Avšak ti, co příspěvek na opravu a zateplení složili jednorázově, budou mít v předpisu pouze:

  • záloha na správu domu … 200 Kč

Pochopil jsem záležitost správně?

4. Nejen proto, že někteří vlastníci na počátku uhradili svůj podíl na zateplení vcelku

Musí nutně složit částku jednorázově? Tj. bonitní vlastník složí na účet SVJ svůj podíl 100 tis. Kč? Nebo může ve splátkách, např. každé čtvrtletí po 33 tis. Kč → vycházím z toho, že SVJ zhotoviteli také přece faktury proplácí postupně, tak snad není nezbytné, aby vlastník složil ihned celých 100 tis. Kč.

5. Také proto, že dlužník zůstává dlužníkem i po prodeji své jednotky. Jeho povinnost splácet a hradit finanční službu se tím nijak nemění.

Tady narážíte na § 1186 ? → prodávající si nechá od SVJ vystavit potvrzení o zůstatku dluhu a zbytek dluhu jednorázově splatí penězi, které získá od kupujícího? Nebo eventuálně o tuto částku poníží kupní cenu a dluh pak splácí kupující, který dluh převzal?

Chápu vše správně?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.