Vložil lake, 4. Leden 2015 - 7:41

I v tomto se mýlíte, pane staarmane. V SVJ(2000) platil, platí a bude platit limit podle stanov, tedy zpravidla „alespoň jedna čtvrtina hlasů“ podle ZoVB.

V žádném celostátně platném právním předpisu jsem se nedočetl, že by stanovy podle ZoVB platily přechodně na 3 roky. Kam na ty poplašné zprávy chodíte? Snad se k Vám dostaly klepy staré Blažkové?

Ustanovení stanov v rozporu s NOZ sice jsou neplatná – ale uvědomte si, která to jsou: že neplatnost se týká generálních ustanovení § 118 až 209 NOZ o právnických osobách. Konkrétně jde o to, že podle NOZ právnická osoba nejedná již sama, nýbrž členové statutárního orgánu jednají za ni. Nemá již svou vůli, nýbrž členové statutárního orgánu její vůli nahrazují. To je asi tak vše důležité, co ze stanov každé právnické osoby mohlo pozbýt platnosti dne 1.1.2014.

Do stanov je třeba zasáhnout, jsou-li neurčité, zejména kvůli zákonu o veřejných rejstřících: uvést plnou adresu sídla, dále určit jednoznačně kolik členů má statutární orgán a názvy funkcí, napsat jakým způsobem právnickou osobu zastupují, a definovat ve stanovách všechny orgány právnické osoby.

Takto upravené stanovy je třeba vložit do sbírky listin rejstříkového soudu. Ale jde stále jen o technickou úpravu. S právy a povinnostmi členů vůči SVJ to nemá žádnou souvislost. Pokud nevěříte, přečtěte si § 3028 NOZ http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89….

A tu starou Blažkovou už přestaňte poslouchat. Kdo ví, co zaslechla v tom kadeřnictví.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.