Vložil lake, 28. Prosinec 2014 - 11:01

Pane Strýci, děkuji za Vaše upřesnění. Teď už máme dostatek informací k odpovědi. Je možno bezpečně říci, že ve vašem výboru jsou samí popletové, kteří nevědí čeho chtějí dosáhnout – a neumějí to ani správně pojmenovat, ani správně zaúčtovat. Dávejte si na ně pozor: tito neználci jsou stálým nebezpečím pro SVJ i pro každého vlastníka jednotky.

Povinnost k úhradě částky 200 Kč měsíčně nebyla členům SVJ uložena žádným orgánem společenství, takže nic neplaťte. Navíc podle Vašich informací SVJ se chystá porušit zákon i stanovy, jestliže tyto částky hodlá vést v účetnictví jako úhrady za neexistující služby. Nepodílejte se na trestném činu zkreslování účetnictví, nic nehraďte.

Jak už jsem upozornil, seznam všech poskytovaných služeb musí být schválen a uveden v zápisu ze shromáždění (zákon č.67/2013 Sb.). A pokud služby uvedené v tomto seznamu má každý vlastník odebírat povinně, musel by tento seznam být buď součástí prohlášení vlastníka budovy, nebo součástí stanov. Jedině tak Vám vznikne právní povinnost odebírat od SVJ a hradit všechny tam vyjmenované služby.
----------------------------------------------------------------------------------

Možná, že částka 200 Kč měsíčně není ve skutečnosti míněna jako úhrada za služby, ale jako členský příspěvek na vlastní správu právnické osoby. Viz NOZ:

89/2012 Sb. § 235
Stanovy mohou určit výši a splatnost členského příspěvku nebo určí, který orgán spolku určí výši a splatnost členského příspěvku a jakým způsobem.

Takže vyjděte ze stanov SVJ. Není-li v nich nic uvedeno o členském příspěvku, který se hradí stejnou částkou na člena, pak samozřejmě nic neplaťte. To už jste správně poznamenal v úvodním příspěvku. Píšete, že stanovy SVJ nic o takových platbách neobsahují. A dokud stanovy neuloží výslovně členům povinnost hradit členský příspěvek stejnou částkou na člena, dotud budou neoprávněná a nevymahatelná jakákoliv rozhodnutí výboru či shromáždění o takových příspěvcích.
----------------------------------------------------------------------------------

Upozorňuji, že členský příspěvek vybíraný od člena SVJ může být použit pouze pro vlastní správu právnické osoby. Pak bude výběr tohoto příspěvku v plném souladu se zákonem. Členský příspěvek však nesmí být zneužit na účely správy domu. Zejména je vyloučeno hradit z přijatých členských příspěvků činnosti správy domu a pozemku, či odměnu smluvního správce za správu domu a pozemku.

K tomu viz per analogiam § 1180 odst. 2 NOZ: www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89…. Zákonodárce zde zjevně mínil členské příspěvky člena SVJ podle § 235 NOZ, i když je tak výslovně nepojmenoval. Popletové ve vašem výboru nerozumějí o co jde, a navíc se snaží švindlovat v účetnictví, protože tyto částky nedovedou ani správně pojmenovat, ani zařadit do příslušné účetní třídy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.