Vložil lake, 24. Prosinec 2014 - 0:10

Pane Strýci, děkuji za upřesnění.

  • V prohlášení máte jednoznačně uvedeno, že vlastníci hradí zálohy podle § 15 odst.2 ZoVB. Nehradí tedy nic podle NOZ.
  • Výše záloh se odvíjí od předpokládaných nákladů, takže nemůže být stanovena „naslepo“ bez finančního plánu a plánu údržby a oprav domu.
  • Vlastník je podle prohlášení pouze povinen hradit měsíčně zálohy. Nikoliv příspěvky. Takže příspěvky neplaťte, kromě úhrad kryjících náklady, které SVJ již vynaložilo. Takové příspěvky jste povinen uhradit v souladu s § 15 odst. 1 ZoVB vždy na výzvu SVJ. Příspěvek má ovšem vždy konkrétní důvod a jeho výše je konečná a kontrolovatelná ze smluv a z účetnictví SVJ.

Tvrdíte, že „požadavky NOZ zavedeny byly“. Jak jste k tomuto názoru došel? Obah prohlášení je přece jasný: ve vašem SVJ se hradí zálohy na správu podle § 15 odst. 2 ZoVB. O nějakých „požadavcích NOZ“ tam není ani slovo. Proč se domníváte, že by tomu mělo být nějak jinak?

Správce je povinen předložit Vám plnou moc, jestliže v předpisu je uvedeno, že jedná jako zástupoce SVJ. Ovšem onen papír je v rozporu s prohlášením vlastníka, tedy absolutně neplatný. Nemá tedy vůči vám právní účinky. Oznamte to prokazatelně jak SVJ, tak všem vlastníkům jednotek. Pak již se nebudou moci odvolávat na svou „dobrou víru“.

Změna způsobu přispívání vyžaduje dohodu všech (§ 15 odst. 1 NOZ). Existuje taková dohoda, nebo neexistuje? A pokud by měla platnost dohody být rozšířena i na budoucí nabyvatele jednotek v domě, musel by se obsah této dohody objevit v prohlášení vlastníka budovy. Existují samozřejmě výjimky z obecného pravidla, např. rozpor s dobrými mravy; ale zdá se, že SVJ netvrdí, že by stávající způsob přispívání byl nemravný.

Máte povinnost hradit zálohy podle ZoVB a prohlášení vlastníka, nikoliv příspěvky „naslepo“. Pokud jde o částku 200 Kč, nemůže se jednat ani o zálohu na správu domu, ani o příspěvek na správu domu. Ostatně píšete, že jde o službu. Se správou domu to tedy nemá žádnou spojitost a nerozumím, proč toto nějak spojujete se správou.

V tom případě musí být ve stanovách SVJ pojmenováno o jakou „službu“ se jedná, v čem tedy spočívá obsah této „služby“, co Vám kdo dodává za těch 200 Kč měsíčně. Není-li tato „služba“ uvedena ve stanovách a není-li její obsah srozumitelně popsán, neplaťte nic. Nemáte takovou povinnost, pokud neexistuje taková služba, kterou byste vědomě odebíral.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.