Vložil Anonymous (bez ověření), 29. Březen 2008 - 13:08

Pane Radku, o tom, že má být výše příspěvků na správu prokázána schváleným rozpočtem jsem tu už psala několikrát. Odkazovala jsem se i na svůj článek v časopise Účetnictví uveřejněný v č. 11/2007, kde jsou i příklady sestavování rozpočtů. Doporučit Vám mohu i prográmek KLAIEX 4, kde je sestaven rozpočet v excelu 2007. Na něj navazují příspěvky na správu. Teorie je uvedena v prvním díle příručky na straně 14. Mimochodem druhý díl příručky věnovaný účetnictví je hotov a už jen čeká na rozeslání nabídek.

Znovu opakuji: Výbor SVJ musí nejdříve vědět, co chce provádět a musí pro to získat souhlas členů SVJ. Potom teprve může stanovit výši příspěvků a opět si ji musí nechat schválit.

Jak bych se osobně postavila jako člen vůči výboru? Stavím se k tomu každým rokem čelem. Protože vím, že bych sama požadovala zdůvodnění každé koruny příspěvku, tak pro výbor připravím podklady, kde je zdůvodněna opravdu každá koruna. Členům SVJ potom všechno vysvětlím podobně jako v časopise nebo v příručce k prográmku KLAIEX. Lépe, než na tam uvedených příkladech už to neumím. Ale je to ověřeno praxí. Občas navrhuji rozpočty ve více variantách a nechám členy SVJ vybrat si.

Nikdy bych Vám osobně nenapsala to, co přede mnou pan/í I.K., že částka 23 Kč/m2 je přiměřená. Může být – pro někoho. Proč ne.

V dobách schválených rekonstrukcí a oprav jsme platili vyšší částky, vzali si úvěr, někteří stavební spoření, jiní spláceli jednorázově vyšší částky. Použili jsme snad všechny možné kombinace financování oprav a rekonstrukcí. Tohle všechno je za námi. Nyní nám na pokrytí rozpočtovaných nákladů stačí necelých 7 Kč/m2 včetně tvorby rezervy na případné havárie. Z rozhodnutí shromáždění vlastníků však platíme 12 Kč/m2, protože se vlastníci rozhodli dobrovolně šetřit na další zkvalitnění bydlení.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.