Vložil Krupp, 17. Září 2014 - 7:08

Pane lake, bude lepší, vrátit se k původníu dotazu, který se týká vyůčtování služeb, nikoliv účetnictví. Ve svém názoru jsem se o účtnictví nikde nezmiňoval, ačkoliv s paní Klainovou bezvýhradně souhlasím. Jen jsem si dovolil napsat že SVJ nemá nastavena pevná a jednoznačná pravidla pro identifikaci plateb. To ale není problém toho, kdo provádí vyúčtování. Vy ale tvrdíte, že ano, neboť je zajišťuje. Všiměte si rozdílu mezi zajišťuje a provádí. Řadu přispěvatelů v tom školíte, tak si to zopakujte. To ale není podstatné.
Především jsem tvrdil, že prakticky není možno vyúčtovávat jednotlivé služby proti uhrazeným platbám a nemá to žádný význam. Byla by to jen fúra práce k ničemu. Jestli rozumím správně vašim názorům, musí podle vás vyúčtování obsahovat pro jednotlivé položky porovnání skutečných nákladů a zaplacených záloh. Já tvrdím, že v praxi není třeba rozpočítat skutečné platby na jednotlivé položky. Byla by to spousta neefektivní práce. Většina vlastníků platí řádně stanovené zálohy a v tom případě je předpis záloh a součet zaplacených záloh shodný. Diskutujeme tedy jen o těch případech, kdo neplatí zálohy ve výši podle předpisu. Vy tvrdíte, že SVJ musí mít vytvořen a schválen systém identifikace plateb. A jestli rozumím správně vašemu názoru, musí je rozklíčovat na detaily to jest na jednotlivé služby. Máte pocit, že to skutečně někdo udělá? Vždyť to praktický smysl nemá. Jednotlivé služby se prostě porovnají s předpisem. Předpisy se sečtou a nebo možná ani ne a náklady se sečtou. A tento součet nákladů se porovná se skutečně zaplacenými zálohami.
Obvykle se to udělá tak, že se sečtou i předpisy záloh, odečte se od nich nedoplatek. Snad se nebudeme přít o to, jestli předpis záloh po odečtení nedoplatků se rovná nebo nerovná skutečně zaplaceným zálohám. Já tvrdím že rovná. Podle mě pak vyúčtování odpovídá tomu §7. Je v něm uvedeno, že vyúčtování musí v jednotlivých službách porovnáno se zaplacenýmí zálohami? Já tvrdím, že ne. Je vyúčtování porovnáno se skutečně zaplacenými zálohami? Já tvrdím, že je. Přesvěčte mě o opaku. Až předložíte judikát, kdy soud zamítl žalobu proto, že jednotlivé služby neměly ve vyúčtování uvedenu skutečně zaplaceno zálohu, rád se vám omluvím.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.