Vložil N. Klainová (bez ověření), 16. Září 2014 - 22:02

Pane lake, napsal jste: „K předepsaným, avšak neuhrazeným zálohám se ve vyúčtování nepřihlíží. Opačné tvrzení nejste schopni prokázat – ani jeden z vás.“

Pošlete mi mailovou adresu a já Vám prokážu, že se ve vyúčtování přihlíží k předepsaným zálohám, protože takové vyúčtování dostávám od vzniku našeho SVJ v roce 2000 a nejsem sama. Náš externí správce tak vyúčtovává zálohy na služby nejen nám, ale desítkám dalších SVJ, stejně jako jiní externí správci větších SVJ po celé republice, protože by jim účetní předpisy nedovolily postupovat jinak. Vyúčtování jim zpracovávají profi programy.

Programátoři nemohli navrhnout programy v souladu s § 7 vyhlášky, protože jim to neumožňují účetní postupy.

Proto se finanční vyrovnání s vlastníky děje ve dvou etapách:

  1. Vyčíslí se přeplatky a nedoplatky jako rozdíl předepsaných záloh a skutečných nákladů a provede se finanční vyrovnání, jsou-li uhrazeny všechny předepsané zálohy.
  2. Dlužníci, kteří neuhradili všechny zálohy, jsou navíc vyzváni k jejich úhradě, případně se provedou zápočty neuhrazených záloh s vyčíslenými přeplatky.

Pokud byste dokázal zaúčtovat jednoduchý příklad, kde jsou

předepsané zálohy 2 000 Kč

uhrazené zálohy 1 500 Kč

a skutečné náklady 1 800 Kč,

a přímo na účtech zjistil zůstatky, z nichž by vyplynula povinnost vlastníka uhradit nedoplatek 300 Kč, ukažte mi to na účtech uvedených výše, kde jsem popsala, jak se účtuje o zálohách, úhradách a skutečných nákladech.

Přeplatky a nedoplatky služeb jsou předmětem účetnictví, musí být tedy zjistitelné na účtech, ne někde v šuplíku na kousku papíru. Průkaznost účetnictví je jednou z nedůležitějších jeho zásad. Mimo účetní knihy se nesmí účtovat.

Takže já hájím účetní zásady, Vy hájíte ustanovení § 7 vyhlášky. Někdo musí ustoupit. Autoři vyhlášky by měli slovo „zaplacené“ vyškrtnout, ale to by museli rozumět účetnictví. Taky by se mohly změnit postupy účtování, ale jak???

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.