Vložil Miroslav Svěrák (bez ověření), 12. Březen 2015 - 23:44

Dobrý den paní Věrko, pokud máte na mysli která firma to dělala v domě u pana/paní AsiTak, tak to asi byla naše firma – AllTech s.r.o. Alespoň to takto pisatel uvádí.

Pokud máte na mysli, která firma to udělala tam, kde pan J.V.Ráž následně hodnotí cosi jako „chybně, jak se lze přesvědčit zde“, tak to opravdu nevím. Ale domnívám se (domněnka hraničící s jistotou), že to nebude tentýž objekt.

Dovolím si v jedné věci souhlasit s panem Rážem, který je (čistě po technické stránce) dozajista uznávanou kapacitou v oboru. Z pohledu dosažení maximálních úspor za vytápění, bude jistě nejsnažší cestou, znemožnit jednotlivým uživatelům zbytečné plýtvání teplem. Ale jak to jen provést s těmi termostatickými hlavicemi? Oni lidé totiž pořád kroutí těmi hlavicemi, někteří si dokonce dovolí je úplně otevřít. Nejlepší by bylo hlavice zablokovat, nebo úplně sundat a vše řídit centrálně. Ale světe div se, on každý chce mít jinačí teplotu v bytě. A ještě i jinou ráno a jinou odpoledne… Ale dosti ironie, podívejme se prosím na problematiku logicky a jednoduše…

Tedy regulace teploty prostoru (což je termostatická hlavice) má jistě fungovat automaticky. Pokud je soustava řádně hydraulicky, hydronicky, termohydraulicky.. :) seřízená, pak i termostatická hlavice nasazená na radiátorový ventil může fungovat řádně. A pak umožní rozdílné nastavení prostorové teploty v bytech podle toho, jak si to přeje každý uživatel.

Někdo má rád 23°C, někomu stačí i 19°C. Platí však obecně, že zvýšení teploty prostoru o 1°C, znamená zvýšení spotřeby tepla na vytápění tohoto prostoru o cca 6%. Tedy rozdíl mezi bytem vytápěným na 19°C a bytem, kde uživatel požaduje tepelný komfort 23°C, znamená ve výsledku zvýšení spotřeby tepla cca o 24%! To je velmi prostá matematika.

Hodnoty předpokládaných úspor je tedy seriózní uvádět spíše jako interval (uvádí se 10 až 25%, v extrémním případě naprosto zanedbaných soustav bez jakýchkoliv termostatických hlavic či s programovatelnými elektronickými hlavicemi až 35%). 10% pak platí pro budovy, kde již jsou termostatické hlavice instalované a kde již je proveden jakýsi pokus o regulaci alespoň v podobě instalovaných regulátorů tlakové diference či elektronicky řízeného oběhového čerpadla. Tam je logicky potenciál úspory o něco menší, než u soustav, kde chybí z hlediska regulace téměř vše.

Těch 10% se dá dosáhnout provedením výpočtů (projektové dokumentace), montáží vyvažovacích ventilů na stoupačky (docílení rovnoměrného rozdělení topné vody mezi stoupačky), nastavením vnitřní regulace – třeba i stávajících radiátorových ventilů, pokud jsou funkční a mají odpovídající průtokový rozsah (což řeší rovnoměrné rozdělení topné vody mezi radiátory na stoupačce), a následným správně provedeným seřízením všech regulačních armatur, které se dají měřit a seřizovat tak, aby jimi mohlo být dosaženo projektovaných hodnot.

A vyšších úspor se dá dosáhnout v případě objektů, kde zatím nebylo z pohledu regulace řešeno nic, nebo jen velmi málo. Tam je pak z pohledu potenciálu výhled na úsporu logicky větší.

Vždy však platí jeden základní fakt, a ani pan Ráž s tím mnoho nenadělá – pokud nechce zcela sebrat uživatelům možnost individuálního nastavení teploty v místnostech. Celková výše reálně dosažených úspor je vždy poplatná právě chování uživatelů. Jde ale o to, že uživatelé musí mít k dispozici fungující nástroj k ekonomickému chování, takový, který zároveň umožní dosažení rozumného tepelného komfortu. A právě o tom je řádně provedené řešení regulace topné soustavy – ať již jí nazýváme jakkoliv květnatě.

A zde vstupuje do hry ona prostá matematika (čím vyšší teplota v bytě, tím vyšší spotřeba tepla) a také uvědomělost uživatelů, kteří mohou (ale také nemusí), ctít obecně platné rady pro úsporné větrání (trvale otevřená ventilačka jistě není úsporné větrání!!!), dbát, aby radiátor nebyl zbytečně zakrytý nábytkem (což v podstatě snižuje jeho schopnost předání tepla do místnosti), omezit zbytečnou manipulaci s termostatickými hlavicemi (úplné uzavření je vždy zbytečné až kontraproduktivní, úplné otevření znamená plýtvání. Ideální je najít rozpětí, které například u termostatických hlavic HEIMEIER bývá mezi stupněm 2,5 až 3,3 – což odpovídá nastavené teplotě místnosti cca 18 až 23°C pokud není hlavice zakrytá závěsem, nábytkem apod.).

Předpokládám, že diskuze na tomto portále je určena především pro osvětu laické veřejnosti. Považuji za zbytečné ohromovat zdejší zájemce o informace složitými výpočty překypujícími koeficienty (odborník žasne a laik se diví :), nepřeberným množství srovnávacích tabulek, grafů a jejich samochvalným hodnocením (které laik nevyhodnotí a které pracovně vytížený odborník vyhodnocovat nebude).

Co však podle mne má velký smysl, je jistá osvěta směrem k veřejnosti, která povede k uvědomění si vlastní odpovědnosti za (například) spotřebu tepla pokud bude uživatel logicky uvažovat a rozumně k tomuto problému přistupovat. Jednoduchou pravdou totiž je, že žádný všemocný regulační nástroj pro radikální úsporu tepla bez vědomé účasti jednotlivých uživatelů prostě neexistuje. Leda bychom jim zcela znemožnili použití termostatických hlavic a individuální nastavení teploty v bytě, zakázali otevírat okna a udržovali denní teplotu ve všech bytech bez rozdílu na projektované hodnotě 20°C.

Hodnotit deklarované úspory vyšší než 35% (dosažené výhradně regulací v systémech bytových domů s termostatickými hlavicemi a vytápěné z CZT), snad ani nebudu, jistě si každý sám umí utvořit názor na míru fyzikální zdůvodnitelnosti a opodstatněnosti takových tvrzení. A ano, i s takovými smělými tvrzeními se můžeme u některých odborníků setkat. Jakákoliv polemika s takovými tvrzeními je ovšem obvykle předem odsouzená k neúspěchu a kritice ve smyslu nedostatečné odbornosti a fundovanosti takto „opovážlivého“ kritika. Pokud se odhadu úspor týká, tak raději zůstanu u střízlivých hodnocení a v prostoru vyhrazeném serióznímu jednání. Podle mne zkrátka není třeba ozvláštňovat exaktní postupy vidinou enormní výhodnosti toho jediného, na celém světě správného řešení.

A právě proto jsem vděčný každému přispěvateli v podobných diskuzích, za snadno pochopitelné a snadno realizovatelné rady, které mají leckdy mnohem větší užitnou hodnotu pro převážnou většinu běžných uživatelů, než složitě interpretovaný shluk čísel, a „chytrých“ vyhodnocení kosmických teorií či technicky zdůvodňované hledání nových pojmů a názvosloví.

A ze stejného důvodu nabízíme standardně všem našim zákazníkům, kteří u nás objednají technické řešení regulace topné soustavy, také sadu takovýchto obecně platných rad a doporučení, které mohou vést ke zvýšení základního potenciálu kvalitně vyřešené regulace na potenciál vyšší úrovně. Samozřejmě to vše při řádně provedeném výpočtu a řádně provedené realizaci potřebných opatřeních (ale to opravdu považuji za samozřejmost).

Některé základní informace, rady a doporučení konec konců uvádíme i na našich internetových prezentacích:

www.TepelnaCerpadlaProBytoveDomy.cz

www.TopimeChytre.cz

www.AllTechsro.cz

Přeji Všem krásné dny, dostatek tepla jak si právě přejete a především samé seriózní dodavatele.

S úctou Miroslav Svěrák, AllTech s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.