Vložil SVJ Haškovka, 12. Červenec 2014 - 22:38

Musím vstoupit do diskuze o ceně tepla…

Po dvouletém boji se nám podařilo postavit a poslední červnový den zkolaudovat domovní plynovou kotelnu III. řádu. Výkon kotlů 3×80kW – technologie Viessmann, poř.cena 1.192.000,–

Cena GJ z CZT za rok 2013 byla 736,– 1m3 TUV byl 380Kč včetně vody – odebráno 680m3

Cena tepla je věcně usměrněnou cenou a kalkuluje se dopředu dle platného cenového rozhodnutí ERU, které stanovuje jaké náklady a v jakém čase je možné do ceny promítnout.

http://www.eru.cz/…839cc48ee335

Zda se do ceny promítnou odpisy je pouze věcí každé účetní jednotky, ale samozřejmě má svojí logiku i u SVJ promítnout je pro účely porovnání ceny, komerční výrobce je promítnout musí, jinak by cenu investice nedostal zpět a takový počin by nebyl výdělečný. U naší kotelny je odpisová doba 15 let, tudíž do ceny tepla promítáme jednu patnáctinu ceny každý rok.. a prosím nechytejte mě za slovo, v prvním roce je to možná dle účetních předpisů méně, ale v principu je to tak. Není možné použít zrychlený odpis. Dále je více než podivné, že již není možné do ceny promítat úroky v kolonce úroky, ale jen jako součást zisku. SVJ zisk netvoří, ale do této kolonky ve formuláři kalkulace uvede úroky… (klasická ukázka toho, jak byrokracie ubíjí logiku a jak úřad cenovým rozhodnutím cílí na komerční producenty tepla a na samovýrobce-samospotřebitele nemyslí vůbec, přestože se cenovým rozhodnutím musíme řídit) Toto co zde píšu je podloženo písemnými stanovisky pracovníků ERU.

A ted ke konkrétní kalkulaci. Na zbytek roku 2014 plánujeme vyrobit 600GJ a kalkulace k dnešnímu dni vychází na 438Kč/GJ se zahrnutím všech nákladů včetně odpisů a úroků z úvěru.

Pan Lake má pravdu, že na 50% se nedostáváme, ale 60%, tedy 40procentní úspora není špatná, co říkáte? Na konci roku sem dám fakticky dosaženou cenu. Samozřejmě při nižší ceně GJ z CZT není úspora taková, ale myslím, že v dnešní době se pod 500Kč/Gj nedostává nikdo, kromě bytů v sousedství elektráren.

A na konec naprosto konkrétní příklad. 1m3 TUV za červen, kdy kotelna jela v režimu zkušebního provozu, vychází na 245Kč dle kalkulace. V holé ceně plynu pouze 180Kč. Obojí se započtením ceny vody 68Kč/m3. O tom, že se cena nakonec rozúčtuje 30/70 víme, tady uvádím jak na začátku, tak na konci přepočet cena ohřevu + voda / množství.

Doufám, že Vám můj příklad z praxe pomůže, stejně jako mě pomohl příklad jednoho SVJ z Prahy.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.