Vložil lake, 13. Červenec 2014 - 8:06

Pane Neználku,
už dne 25.5.2012 jsem napsal v jiné diskusi jak obdobnou věc posoudil Nejvyšší soud v rozsudku 30 Cdo 64/2004 ze dne 11.05.2005: http://www.portalsvj.cz/…omazdeni-svj#…. Vy jste se oné diskuse též zúčastnil, takže jste to odůvodnění Nejvyššího soudu jistě četl.

Nejvyšší soud dovodil, že jednání společníků mezi sebou o společné věci není projevem osobní povahy. Proto je v souladu s právem pořizovat zvukový záznam z takového jednání, a to i skrytě (bez vědomí nahrávané osoby). Nejedná se totiž o projevy osobní povahy.

Nejvyšší soud z toho důvodu připustil, aby taková nahrávka posloužila jako důkaz v soudním sporu.
----------------------------------------------------------------

Není tedy přiléhavé, pokud se snažíte argumentovat zákonem č. 101/2000. Ten totiž výslovně stanoví, že je určen „… k naplnění práva každého na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromí (viz § 1 zákona).

Jenomže zde se bavíme o shromáždění za přítomnosti desítek osob. Už když vstupujete do místnosti s pozvánkou na shromáždění v ruce, víte velmi dobře, že nepůjde o žádnou soukromou párty či o soukromou návštěvu v bytě Vašeho souseda. Půjde o zákonem předepsané shromáždění právnické osoby. Víte, že se zde bude jednat pouze o společných věcech mezi společníky a spoluvlastníky domu, kteří jsou také členy právnické osoby. A víte předem, že průběh shromáždění bude zaznamenáván. Při tom je bezvýznamné, zda se tak bude dít zápisem o průběhu jednání na papír, nebo zvukově, nebo pomocí videa.

Jen blb by přišel na shromáždění s tím, že nesmí být zachyceno v zápisu že hlasoval a jak hlasoval. Může si dokonce vymyslet, že prezenční listina nesmí zachycovat skutečnost, zda byl či nebyl na shromáždění přítomen: ochrana soukromí podle zákona č. 101/2000 Sb.! Pokud by měl někdo takovéto nesmyslné požadavky, bude považován za potížistu či rovnou za idiota.

Závěr:
Účast na schůzi shromáždění právnické osoby není projevem osobní povahy. Proto se nepoužije zákon č. 101/2000 Sb.. Nejde o zásah do soukromí, jestliže si kterýkoliv z vlastníků jednotek zaznamenává pro svou potřebu průběh shromáždění právnické osoby.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.