Vložil lake, 29. Červen 2014 - 3:20

Paní Mgr Lenka Veselá napsala na jiném serveru pod nadpisem „Nové stanovy a nepřítomnost člena“ tuto zřejmou nepravdu:

„Nutná stoprocentní účast členů BD (kteří jsou současně nájemci bytů nebo kteří mají právo na uzavření nájemní smlouvy) při změně stanov vyplývá z ustanovení § 731 odst. 2) zákona o obchodních korporací (“ZOK“). Člen BD se může nechat na této schůzi zastoupit na základě plné moci s ověřenými podpisy."
 http://www.portalobydleni.cz/…va-druzstva/

Že paní Veselá nemá pravdu je jasné každému, kdo si přečetl ustanovení § 731 ZOK a zná družstva a jejich stanovy. Zpravidla není ke změně stanov nutná přítomnost 100% členů na schůzi. Ani zákon č. 90/2012 Sb. nepožaduje účast všech členů družstva na schůzi. Tvrzení zveřejněné na portálu www.portalobydleni.cz je tedy zjevně nepravdivé.

Jiná věc je, že před povinnou úpravou stanov podle § 731 si družstvo musí zajistit souhlas všech dotčených družstevníků s rozšířením stanov podle § 731 odst. 1 ZOK. K tomu postačuje získat tento souhlas jednotlivě, např. podepisováním listiny nebo listin, a samozřejmě kdykoliv, i mimo členskou schůzi družstva. Ničím nepodložené tvrzení o údajné „nutné stoprocentní účasti na schůzi“ si paní Veselá vycucala z prstu.

Takže nevěřte právníkům. Nemyslí a opisují nesprávné výklady navzájem jeden od druhého. Psal jsem o § 731 ZOK podrobně zde: http://www.portalsvj.cz/…zmene-stanov.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.