Vložil lake, 29. Květen 2014 - 5:44

V první řadě: máte vadné stanovy. Výbor není osoba a nemůže tedy činit právní jednání podle NOZ (neboli „právní úkony“ podle terminologie zákona č. 40/1964 Sb. Občanský zákoník).

Výbor ale může členy SVJ vyzývat, může oznamovat či sdělovat (např. podle § 15 odst. 2 ZoVB). Je logické, že na výzvě, oznámení či sdělení mají být podpisy podle Vašich stanov. Je rozšířeným nešvarem předávat takové listiny bez podpisu, nebo s podpisem jakési účetní – zaměstnankyně správce či bytového družstva.

Paní má samozřejmě pravdu ohledně podepisování. Cokoliv činí výbor písemně vůči členovi, musí být podepsáno v souladu se stanovami Vašeho SVJ. Pročpak nedodržujete vaše vlastní stanovy?

Pro úplnost podotýkám, že cokoliv činí SVJ-právnická osoba navenek, musí být učiněno v souladu s definicí obsaženou v rejstříku SVJ: kdo a jak za SVJ jedná navenek tam má být uvedeno výslovně a jednoznačně.
------------------------------------------------------------------------------

Pouhé tvrzení o neplatnosti shromáždění ovšem zůstává jen v rovině tvrzení. Vlastník jednotky má jedinou možnost: obrátit na soud v zákonné lhůtě a namítat neplatnost konkrétních usnesení. Pouze soud by mohl vyslovit neplatnost, pokud k tomu shledá dostatečný důvod. Chodit po chodbách a vykřikovat cosi o neplatnosti – to samo o sobě shromáždění neplatným nečiní.

(Jiná otázka je zda soud by chybějící podpis považoval za tak závážnou vadu, že by kvůli tomu zneplatnil všechna přijatá usnesení. K tomu je obtížné se vyjádřit, závisí to na konkrétní situaci.)

Vzhledem k tomu, že jste nyní byli upozornění na existující nedostatek, doporučuji propříště jakékoliv listiny pro tuto vlastnici řádně podepisovat v souladu s vašimi stanovami. K čemu by byly stanovy, kdyby je ani výbor nedodržoval?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.