Vložil lake, 14. Květen 2014 - 15:13

Paní Pub,
nejde o takový zmatek, jak se snad domníváte. V běžném životě lidé vědí co je záloha. Jste SVJ(2000). Máte stanovy odpovídající znění ZoVB, předpokládám. Pak pro vás i nadále platí povinnost přispívat na správu domu a případně skládat k tomuto účelu předem zálohy.

Zálohu na správu domu podle ZoVB poznáte jednoznačně: musí být takto označena a schválena shromážděním podle § 15 odst. 2 ZoVB.

Je-li po Vás požadována konečná částka, jejíž výše je již známa, nejde samozřejmě právně o zálohu, nýbrž o konečnou úhradu. Právním důvodem k platbě je povinnost vlastníka přispívat na správu domu podle § 15 odst. 1 ZoVB. Dále k Vašim otázkám:

  • SVJ je povinno prokázat Vám důvod splatného závazku. Samozřejmě teprve na požádání. To může prokázat i úplně jinak než „splatnou fakturou“.
  • Povinným předpokladem k stanovení a výběru záloh je, aby šlo o náklady na správu, které bude nutné vynaložit v příštích měsících a následujících letech. Nejde-li o náklad NUTNÝ, není SVJ(2000) oprávněno zálohy ani stanovit, ani vybírat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.