Vložil lake, 30. Duben 2014 - 17:57

Tomáši, ani podle ObčZ, ani podle nového zákoníku (NOZ) povinnosti ze závazkových vztahů nepřecházejí na nabyvatele jednotky. Převzetí dluhu by nastalo jedině pokud si to prodávající s kupujícím sjednali a SVJ s jejich dohodou vyjádřilo souhlas.

  1. Vyúčtování poskytovaných služeb se provádí mezi příjemcem služeb a poskytovatelem. Nic na nikoho nepřechází, ani dluhy, ani přeplatky.
  2. Povinnost hradit zálohy na správu na nikoho nepřechází. Bývalý vlastník byl povinen hradit schválené zálohy do dne změny vlastníka. Nový vlastník hradí od tohoto dne.
  3. Závazek SVJ z přijatých záloh na správu domu zůstává závazkem příjemce zálohy vůči plátci a na nikoho samozřejmě nepřechází. Jinak tomu bude, pokud si prodávající a kupující sjednali přechod této pohledávky na nabyvatele jednotky.
  4. Povinnost splácet vlastní dluhy na nikoho nepřechází, jde-li o obligační (závazkový) vztah. Pan A dluží SVJ nějakou částku a hradí ji postupně ve splátkách. Na tom nic nezmění fakt, že mezitím někomu prodal své auto, svůj notebook, svou chatu či svou jednotku. Ostatně Ústavní soud judikoval, že pouhým prodejem majetku se bývalý vlastník nezbavuje svých dluhů: http://www.portalsvj.cz/…e/beneficium.
  5. Povinnost uhradit příspěvek na správu domu na nikoho nepřechází. Povinnou osobou je ten, pro koho SVJ provedlo činnost správy domu. Pokud dluh vzniklý neuhrazením příspěvku není v době změny vlastníka dosud vyčíslen, nemá to na věc vliv: závazek zde nepochybně existuje mezi SVJ a konkrétní osobou. Postupuje se naprosto stejně jako při vyúčtování služeb.

K tomuto poslednímu bodu viz též znění NOZ:

89/2012 Sb. § 1148
(1) Při zrušení spoluvlastnictví si spoluvlastníci vzájemně vypořádají pohledávky a dluhy, které souvisejí se spoluvlastnictvím nebo se společnou věcí.
(2) Každý ze spoluvlastníků může žádat úhradu splatné pohledávky, jakož i pohledávky, jejíž splatnost nastane do jednoho roku po účinnosti dohody o zrušení spoluvlastnictví nebo po zahájení řízení o zrušení spoluvlastnictví.

Z uvedeného plyne, že po bývalém vlastníkovi je možno požadovat zpětně úhradu příspěvku na správu domu, která vyplyne dodatečně z vyúčtování provedeného do jednoho roku po tom, kdy přestal být vlastníkem jednotky.

Zkrátka řečeno:
Dluhy bývalého vlastníka jej vždy doženou, pokud ovšem SVJ nešvindluje v účetnictví a členové výboru neporušují povinnost jednat s péčí řádného hospodáře. Tvrzení, že s prodejem jednotky se dlužník zbavuje svých dluhů, je jen pohádkou staré Blažkové.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.