Vložil Steve KH (bez ověření), 5. Duben 2014 - 22:23

Dobrý večer,

podělím se s vámi o našich zkušenostech a pokusím se malinko zpřesnit doporučení Lake (i když problematiku v podstatě popsal správně). Po zateplení jsme směrem k vytápění udělali tyto základní opatření:

  • termostatické ventily radiátorů jsme osadili citlivějšími termostatickými hlavicemi (s gelovým nábojem, který citlivěji uvolňuje termostatický ventil);
  • odborníkem na termoregulaci byl zpracován projekt pro vyregulování otopné soustavy. Jedná se o to, že původní způsob přívodu tepla byl tzv. „přiškrcen“ na teplotu, kterou stanovuje známá otopná vyhláška (parafrázuji:„…te­plota ve vytápěné místnosti má být max. 21,5 °C). V našem případě jsme tuto "max. teplotu“ posunuli na 23°C, ale především proto, že jsme pořídili další termoregulační regulační jednotku, která přes rádiová poměrová měřidla vyhodnotí, kolik vlastně tepla celý dům optimálně potřebuje.

Závěrem:

  • po zateplení není vůbec nutné se zabývat počtem žeber, ale je nutné „přiškrtit“ přívod tepla do domu a pak ho co nejoptimálněji rozvést do všech vytápěných pokojů. Pokud totiž neprovedete ono „přiškrcení“, bude v domě (vzhledem k faktu zateplení) nadbytek tepla a uživatelé ho budou odvětrávat: tedy nakonec k žádné úspoře nedojde. Zde platí více než kdekoliv jinde, že nejlevnější je ta energie, která není odebírána a tudíž se za ní nemusí platit.

Zbývá poslední upozornění vycházející z principu, že veškerá tepelná úspora vychází z kaskádovitého „přiškrcování“ dodávaného tepla konečnému uživateli:

  • uživatelé bytů zpočátku „remcali“, že především v přechodných obdobích (kdy denní teploty jsou vyšší a noční razantně nižší) je jim stále zima. Za tento stav z 90% mohlo doposud zaužívaný způsob vytápění: vypínání topení, když v bytě nejsem a očekávání, že když do bytu po 12 hodinách přijdu a topení opětovně zapnu, že bude v bytě rázem pokojová teplota. Trvalo dva roky, než uživatelé pochopili, že „restarty“ topení jsou ve svém důsledku dražší, než nechat celý den byt vytápět na pokojovou a nebo o něco menší teplotu. Těch zbývajících 10 % je dáno způsobem dodávek tepla CZT teplárnou. I tato teplárna musí v souladu se zákonem „přiškrcovat“, když jsou venkovní teploty teplotně příznivé.

Steve

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.