Vložil Petr Piskač MBA, 28. Březen 2014 - 13:11

ANO, pane Antoníne, odvolávám se na české výtahy, protože to má zejména pro zákazníka veškeré výhody. Máte pravdu, že i nadnárodní koncerny mají co zákazníkovi nabídnout, avšak pokud budete důsledný, zjistíte, že i ona „neviditelná ruka trhu“ tyto nadnárodní koncerny přinutila nově vyrábět v Číně, Polsku, atd., a nikoliv pouze ve Švýcarsku, Německu.. To je důsledek globalizovaného světa a globalizovaných ekonomik a v neposlední řadě také výše kupní síly na daném (u nás českém) trhu.

A jaké konkrétní výhody český výtah má? Česká firma, která díl vyrábí jej v případě potíží umí opět vyrobit, vyměnit, mít jej na skladě. Tzn. dodávka a montáž takového dílu bude otázka několika málo dnů. U dodávek z ciziny to může trvat několik dnů, spíše však několik týdnů a dokonce i několik měsíců (jedná má osobní zkušenost se Španělskem: Expresní doprava DHL za 7 dní byla oceněna 2,5 násobkem pořizovací ceny dílu. Jistě chápete, že toto nikdo ze zákazníků ani firem nezaplatí).

Ad váš VIN kód: tady bych s vámi si dovolil (velice korektně) spíše NEsouhlasit, protože je nepravdou, že výtah lze snadno servisovat kýmkoliv jiným. I kdyby šlo, v případě, je-li výrobce výtahu tak specifický, je nová servisní firma nakonec stejně donucena jít za oním původním výrobcem výtahu a díl si exaktně nakoupit přímo u něj. Ne všechny komponenty výtahu jsou totiž kompatibilní a univerzální, hodící se vždy a všude. Spíše naopak. Každá nová servisní firma tak vždy bude donucená určitým způsobem být závislá na původním dodavateli/výrobci a současně nakupovat příliš draze – a to bych (v nadsázce) vlastní krví podepsal, že cenu dílu původní výrobce/prodejce pořádně nadsadí. Bohužel.

Jinak samozřejmě děkuji za váš podnětný názor!
Petr Piskač, MBA
Autor je Projektovým manažerem fy Výtahy Příbram s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.