Vložil lake, 26. Únor 2014 - 19:27

Pane pítre, máte v tom zmatek. Pletete si příspěvky se zálohami. Je třeba vyjít z obecně přijímaného významu slov. Příspěvek podle NOZ § 1180 je příspěvek. Záloha je něco jiného – záloha.

  • Tak tomu bylo v zákonu č. 72/1994 Sb.: vlastníci přispívají na správu domu podle § 15 odst. 1. Zálohy na toto přispívání byli povinni hradit podle § 15 odst. 2 ZoVB, jestliže to bylo schváleno. A pokud nezměnili stanovy, tato povinnost vůči SVJ(2000) jim zůstává i dnes.
  • Zákon č. 89/2012 Sb. zmiňuje v části o bytovém spoluvlastnictví pouze příspěvky na správu. O zálohách na správu se nezmiňuje. To ovšem neznamená, že zálohy na správu neexistují.

Zálohové platby na správu domu NOZ ani zmiňovat nemusí – ty jsou obecně upraveny v části NOZ o příkazní smlouvě, viz:

89/2012 Sb. § 2436
Příkazce složí na žádost příkazníkovi zálohu k úhradě hotových výdajů a nahradí mu náklady účelně vynaložené při provádění příkazu, byť se výsledek nedostavil.
89/2012 Sb. § 2444
Ustanovení o příkazu se použijí přiměřeně i na případy, kdy má někdo podle smlouvy nebo podle jiných ustanovení zákona povinnost zařídit záležitost na účet jiného.

Ze znění § 2436 je zřejmé, že jsou dva druhy plateb: „zálohu k úhradě hotových výdajů“ je možno chápat jako krátkodobou zálohu na konkrétní účel správy domu. Vedle toho jsou splatné „náklady účelně vynaložené při provádění příkazu“. Můžeme je nezývat konečné příspěvky vlastníků jednotek.

Dlouhodobé zálohy ve stylu § 15 odst. 2 ZoVB by si museli členové SVJ(2012) odsouhlasit ve stanovách.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.