Vložil ivo6 (bez ověření), 20. Listopad 2013 - 17:37

Domnivam se, ze novela mela vychazet z nejakeho pruzkumu z praxe soucasneho rozuctovani a ze zmerenych hodnot prostupu tepla plastem budovy a mezi byty na souboru budov. Takhle to vypada jako politicky cil neco zmenit bez vecneho zduvodneni. Vysledkem je nastrelena sada parametru korigovana sem tam prijetim casti pripominek odborniku.

Co bohuzel vubec novela neresi, je rozuctovani v domech s bytovymi kalorimetry pro mereni tepla na vytapeni a ohrev vody (dohromady). Pritom takovych domu bylo postaveno za posledni roky mnoho.

Vim, ze na rozuctovani nakladu na teplo dle pomeroveho mereni jsou ruzne protichudne nazory i mezi odborniky. Ale zduvodneni vyhlasky by melo vychazet z fyzikalne spravnych uvah. Ve zduvodneni se doporucuje pouzit 30% zakladni slozku pro objekty, kde se pouziva denostupnova metoda nebo kalorimetry. To dava smysl, da se predpokladat, ze mereni je presnejsi ne u odparovacich indikatoru. Dale ale 30% doporucuje pro objekty, ktere prosly upravami ke zlepseni tepelne izolacnich vlastnosti objektu. Jenomze tyto objekty zlepsily svoji vnejsi izolaci (okna, zatepleni plaste) a horsi izolace mezi byty zustala (podobne plati i pro novostavby). Moznost ovlivnovat teplotu v byte tak byla oslabena a ne posilena. Tedy lepe se „vezou“ „netopici“ a vice musi topenim „dorovnavat“ jejich sousede.

ivo6

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.