Vložil Kolemjdoucí (bez ověření), 21. Říjen 2013 - 18:34

V textu je citován i K. Eliáš:

„V praxi se při realizaci developerských projektů stává, že developer rozprodá jen malou část bytů v domě a na svolaném shromáždění zvolí vahou svých hlasů výbor, na němž nevezme účast, a tak se odpovědnosti za správu domu a pozemku zbaví. Nová právní úprava tomu brání v § 1202 n.o.z. Dokud má zakladatel společenství většinu hlasů, je správcem domu a pozemku ze zákona a nemůže se ze správy domu vyvázat; návrh na zápis společenství do veřejného rejstříku podá až poté, co většinu hlasů ztratí a v návaznosti na to svolá shromáždění společenství mj. i k volbě členů orgánů společenství.“

Ptám se, když musí být zakladatel společenství s většinou hlasů podle § 1202 odst. 1 správcem domu a nemůže tedy do ztráty většiny hlasů provést zápis společenství do veřejného seznamu a prokázat tak vznik společenství, jak se má většiny hlasů zbavit, když nemůže jednotky prodávat (převádět) kvůli blokaci dalších převodu podle § 1198 odst.1 tj. až do doby než prokáže vznik společenství?

Shrnuto, dokud máš většinu, budeš správcem a nemůžeš zapsat společenství do veřejného rejstříku. Dokud nezapíšeš společenství do rejstříku, más blokované převody a většiny se nezbavíš. Není to začarovaný kruh?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.