Vložil bigtomas, 31. Říjen 2013 - 23:12

Po přečtení pár komentářů na tomto webu jsem nabyl dojmu, že stavbu výtahu musí odsouhlasit 100% členů SVJ, a že je zároveň možné, aby výtah nevlastnili všichni. Tak jsem kontaktoval 4 různé právníky a všichni se shodli na tom, že na výtah stačí 3/4 členů (a navíc jen těch, kteří hlasují. Zdržení hlasování není nesouhlas.), a že je vlastnictvím přes SVJ všech.

Výtah sice není ani v kolaudačním rozhodnutí, ani v Prohlášení, ale podle právníků se do Prohlášení ani explicitně psát nemusí, protože tam implicitně prostě je, i když tam výslovně vypsán není. I kdyby se výtah budoval na dvoře, tak se tím nemění uspořádání domu ani velikosti podílů, takže není potřeba 100%. Je to jen modernizace. Toto je i oficiální názor magistrátu Prahy, jehož radnice vydávají povolení při dodání 3/4 podpisů.

Judikát 22 Cdo 1470/2002 se Společenství netýká, protože v rámci Společenství se nejedná o podílové vlastnictví, ale o vlastnictví celého Společenství. Takže 3/4 většina bez problému výtah vnutí i těm, kteří si pouze koupili ve sklepě sklad na brambory.

Ani jeden z právníků neviděl způsob, jak by mohli výtah vlastnit pouze někteří členové Společenství. A i kdyby to bylo možné, nikdo je k tomu nedonutí, když už mají potřebnou většinu pro postavení do vlastnictví SVJ.

Financování provozu a údržby výtahu se tedy upravuje pouze ve Stanovách Společenství, které lze většinou 3/4 změnit tak, aby za výtah platili všichni stejně.

Neexistuje tedy žádná právní možnost, jak se sklepní a přízemní členové mohou ubránit financování výtahu a zodpovědnosti za jeho provoz.

Tomáš

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.