Vložil lake, 24. Říjen 2013 - 15:40

Výtah je zcela nová věc, neuvedená v Prohlášení vlastníka. Vlastník jednotky nemůže být přinucen pouhým většinovým hlasováním, aby se stal spoluvlastníkem zcela nové věci. Výtah nově budovaný může mít čtyři právní režimy:

  • Jde o cizí věc, která bude v podílovém spoluvlastnictví pouze těch osob, které se staly jeho spoluvlastníky. Jde o ty osoby, které si dodávku výtahu objednaly.
  • Jde o společné technické zařízení domu ve vlastnictví pouze některých vlastníků jednotek. Musí být takto zapsán v Prohlášení. Výtah bude společný pouze pro ty osoby, které si výtah objednaly.
  • Jde o novou věc, s jejímž pořízením souhlasili všichni. Všechny tyto osoby se stanou spoluvlastníky výtahu. Problém nastane až se v domě objeví nový vlastník. Nebude-li výtah zapsán v Prohlášení vlastníka, není společnou částí domu a nabyvatel bytu nebude povinen podílet se na jeho opravách a provozních nákladech. Nebude ovšem ani oprávněn cizí výtah používat …
  • Výtah bude ve vlastnictví SVJ – právnické osoby. V tom případě je otázkou, zda jde o věc pořízenou ke správě domu. Pokud ano, jsou povinni se na nákladech pořízení podílet všichni vlastníci jednotek.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.